Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. vasario 23 d.

Skelbiami literatūrinių imitacijų konkurso „Pasimatuok klasiko akinius!“ laureatai

Kviesdama paminėti rašytojų sukaktis, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka 2020-ųjų pabaigoje paskelbė pirmą literatūrinių imitacijų (pastišo) konkursą. Kelis mėnesius literatūros mylėtojai siuntė kūrybiškas, taiklias, originalias literatūrines imitacijas pagal Žemaitės, Henriko Radausko, Jurgio Savickio kūrybą. Nuoširdžiai dėkojame visiems dalyvavusiesiems ir palaikiusiesiems: už originalius darbus, atidų žvilgsnį į tekstą ir meilę lietuvių literatūrai.

Šiuo konkursu siekta atkreipti dėmesį į iškiliausių mūsų literatūros talentų kalbą, stilistinę meistrystę, taip pat paskatinti įamžinti konkurso dalyvių šiandienio gyvenimo atspindžius: išgyventas patirtis, pasikeitusios kasdienybės ženklus, įdomiausius nutikimus, išgyvenimus. Dalyviai buvo kviečiami gilintis į imituojamo kūrinio stilistinę manierą, raginami kuo tiksliau sekti visomis pasirinkto autoriaus kalbos subtilybėmis: žodynu, sintakse, ritmika ir, jei yra, rimu.

Pirmajame etape darbus pateikė daugiau nei 20 dalyvių. Tai moksleiviai, studentai, literatūros mėgėjai, plunksną jau įvaldžiusieji ir mėgstantieji rašyti retkarčiais. Jie daugiausia dėmesio skyrė ir dažniausiai imitacijas kūrė pagal poeto Henriko Radausko kūrybą. Į antrą etapą pateko dešimt komisijos aukščiausiai įvertintų darbų iš dviejų amžiaus grupių: moksleivių (iki 18 metų) ir suaugusiųjų. Darbuose atsispindėjo radauskiška, savickiška ir žemaitiška kūrybos dvasia: individualios kalbos subtilybės, jų kūrybai būdingos temos, veikėjų tipažai. Dalyvių darbuose prabėgusio laikmečio ženklai rado atgarsių ir sąsajų su šių dienų pasauliu.

Visi darbai – įdomūs, skirtingi, kūrybiški, originalūs, todėl tiek vertinimo komisijai, tiek balsavusiems skaitytojams buvo tikrai sunku išrinkti keturis nugalėtojus. Du nugalėtojus išrinko komisijos nariai, kitais dviem laimėtojais tapo daugiausia „Facebook“ vartotojų simpatijų surinkusių darbų autoriai.

Daugiausia skaitytojų palaikymo ir simpatijų sulaukė:

  • Eimantas Rimkus, „Po šimtą!“. Pagal Žemaitės kūrinį „Dvejos laidotuvės, dveji palaikai“.
  • Ieškanti Strėlė, „Virtuali kelionė“. Pagal Henriko Radausko eilėraštį „Žiemos kelionė“.

Daugiausia komisijos balsų pelnė:

  • Mūza Svetickaitė, „Vojažas“. Pagal Jurgio Savickio novelę „Vagis“.
  • Emilija Klimašauskaitė, „Ši žiema“. Pagal Henriko Radausko eilėraštį „Žiemos darbai“.

Sveikiname laureatus! Su jais susisieksime el. paštu.

Dėkojame visiems dalyviams. Išrinkti kelis darbus buvo labai sudėtinga, todėl tikime, jog bendrausime ir būsimuose konkursuose.