Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. kovo 4 d.

Kaip elektroninių leidinių privalomieji egzemplioriai pasiekia Nacionalinę biblioteką

Elektroninių leidinių privalomųjų egzempliorių pristatymą Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai reglamentuoja Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymas, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas „Dėl dokumentų privalomųjų egzempliorių skaičiaus ir jų perdavimo bibliotekoms“ (2017 m. gruodžio 6 d. redakcija). Vadovaujantis šiais dokumentais, elektronine forma išleistas dokumentas Lietuvos bibliotekų fondui neteikiamas tik tuo atveju, jeigu bibliotekai perduotas spausdinto dokumento egzempliorius. Visi el. leidiniai turi turėti tarptautinį registracijos numerį (ISBN). Leidiniai, išleisti tik elektronine forma, Nacionalinei bibliotekai turi būti perduoti.

Privalomasis egzempliorius, kurio pagrindu gaunamas el. leidinys, metaduomenys apie leidinį yra pateikiami kataloguotame įraše, kurį galima rasti Nacionalinės bibliografijos duomenų banke (NBDN). El. leidiniai taip pat yra saugomi Elektroninių išteklių archyve (EIA). Leidėjas, perduodamas el. leidinį Nacionalinei bibliotekai, pasirašo Elektroninių dokumentų perdavimo–priėmimo aktą, kuriame nurodomi leidinio metaduomenys, el. dokumento prieigos požymis (iš Nacionalinės bibliotekos duomenų bazių), taip pat akte pateikiami pateikusio ir priėmusio asmenų vardas ir pavardė. Perduodamas elektroninį leidinį, leidėjas pats pasirenka leidinio prieigą, kuri gali būti viešoji arba neviešoji:

  • Viešosios prieigos požymis reiškia, kad elektroninis leidinys viešai prieinamas visiems, leidinys yra bibliotekos elektroninių duomenų bazėse (NBDB ir portale ibiblioteka.lt).
  • Neviešosios prieigos požymis reiškia, kad elektroninis leidinys vartotojams prieinamas tik iš konkrečios darbo vietos bibliotekoje, be teisės dokumentą kopijuoti ar kitais būdais atkurti.

Lietuvos kultūros tarybos remiamoms el. knygoms galioja tos pačios taisyklės.

Leidėjai, norintys perduoti el. leidinį Nacionalinei bibliotekai, turėtų kreiptis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba susisiekti telefonu (8 5) 239 8613.