Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. kovo 26 d.

Išsamūs leidiniai apie Lietuvos teatro istoriją

Kovo 27-ąją minime Tarptautinę teatro dieną. Viso pasaulio teatro bendruomenė šią dieną švenčia nuo 1962-ųjų, kai ją paskelbė Tarptautinis teatro institutas.

Lietuva turi ypač senas teatro tradicijas, jos režisierių ir aktorių veikla yra žinoma ir vertinama visame pasaulyje, o scenos meno gyvenimas nuolat verda ir keičiasi. Teatro diena Lietuvoje yra svarbi ne tik prisimenant istoriją bei atiduodant duoklę iškilių asmenybių indėliui, tačiau ir teatro mėgėjų džiaugsmui – kovo pabaiga iki šiol išsiskirdavo gausybe šiai dienai skirtų renginių ir susitikimų.

Nacionalinė biblioteka saugo gausų Lietuvos teatro istoriją liudijančių leidinių fondą. Šiandien pristatome išskirtinius leidinius, kuriuose išsamiai atskleidžiama spalvinga mūsų teatro istorija ir nueitas kelias – nuo ištakų iki nacionalinio teatro susikūrimo ir šiandienos aktualijų.  

Visus toliau pateiktus leidinius galima užsakyti naudojantis portalu www.ibiblioteka.lt

Knygos viršelis

Lietuvių teatras Peterburge, 1892–1918 : lietuvių teatro istorijai medžiaga. – 1930.

Teatro dieną verta prisiminti neįkainojamą Balio Sruogos indėlį į lietuviško teatro augimą. B. Sruoga buvo vienas iš negausių nacionalinio Lietuvos teatro įkvėpėjų, kritikų ir tyrėjų. Straipsniuose ir paskaitose jis nagrinėjo užsienio ir lietuvių teatro istorijos klausimus, apžvelgdavo Valstybės teatro spektaklius. 1926 m. įsteigė Teatro seminarą, kuriame su lankytojais plėtojo teatro teorijos idėjas, taip išugdydamas ar paskatindamas veikti ne vieną teatro kritiką, režisierių, scenografą. 1930 m. leidinyje rasite B. Sruogos lietuviškų draugijų spektaklių Sankt Peterburge aprašymus, analizę, režisūros ir vaidybos kritiką.

Knygos viršelis

Lietuvos teatras : trumpa istorija / sudarytoja Rasa Vasinauskaitė. Vilnius : Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2009.

Knygoje apžvelgiama Lietuvos teatro raida nuo seniausių iki šių laikų – valdovu ir aukštuomenės dvaruose, mokyklose, Vilniaus mieste. Ypač daug dėmesio skiriama nacionalinio teatro formavimuisi, XX a. profesionaliam teatrui ir jo režisieriams, dramaturgams, scenografams bei atskiriems spektakliams.

Knygos viršelis

Contemporary Lithuanian Theatre : names and performances / edited by Ramunė Marcinkevičiūtė, Ramunė Balevičiūtė. Vilnius : Tyto alba : Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras, 2019.

Anglų kalba išleista knyga skirta naujausiai Lietuvos teatro istorijai. Knygoje atrasite skirtingus autorių požiūrius į autorinio teatro fenomeną Lietuvoje, jaunųjų menininkų kartą, naujovių poreikį, scenos meno pokyčius. Joje pabrėžiamas teatro gyvybingumas, platus šiuolaikinis ideologinis diskursas, estetinė ir kultūrinė įvairovė.

Knygos viršelis

Postsovietinis Lietuvos teatras: istorija, tapatybė, atmintis / Jurgita Staniškytė, Rasa Vasinauskaitė, Edgaras Klivis, Martynas Petrikas. Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2014.

Tapatybės kaita, menas ir teatras politinio lūžio metu, desovietizacijos procesai, globalizacijos ir atsivėrusio pasaulio iššūkiai, sparti kaita, santykis su tradicija, istorinė atmintis – kolektyvinėje monografijoje aprašoma sudėtinga ir daugiaplanė Lietuvos teatro raida po 1990 metų.

 

Malonių atradimų.

„Visas pasaulis yra teatras, o vyrai ir moterys – tik aktoriai jame!“ Šiais nemariais Williamo Shakespeare’o žodžiais sveikiname Lietuvos teatro bendruomenę su Tarptautine teatro diena.