Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. gegužės 14 d.

Paslaugos turintiesiems regos negalią

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, vykdydama projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“, įrengė darbo vietą, skirtą regos negalią turintiems lankytojams. Čia yra kompiuteris su ekrano skaitymo programa JAWS, kuri ekrane pateikiamą tekstą perduoda balsu. Rasite ir spausdinto teksto skaitymo balsu aparatą BRUNO (su ausinėmis ir klaviatūra), kuris įgarsina nuskenuotą tekstą, pavyzdžiui, knygą, žurnalą ar kitą dokumentą. Paslauga teikiama registruotiems Nacionalinės bibliotekos lankytojams arba apsilankymo metu užsiregistravusiems VRSS programoje. Karantino laikotarpiu vienkartinių ausinių teiraukitės Registracijos ir informacijos punkte. Jei speciali darbo vieta būtų užimta, visada galima naudotis analogiška ekrano skaitymo programa NVDA skaityklų terminaliniuose kompiuteriuose.

Darbo vietą, įrengtą 238 kab. (II a. prie Laisvalaikio skaitinių) galima rezervuoti telefonu (8 5) 249 7028 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Pirmenybę naudotis akliesiems ir silpnaregiams įrengta darbo vieta turi skaitytojai, dirbantys minėta technika ir programine įranga bei rezervavę darbo vietą iš anksto.

Akliesiems ir silpnaregiams reikiamus MS Word formato dokumentus galima atspausdinti Brailio rašto spausdintuvu, laminuoti ir įrišti spirale. Spausdinimo ir laminavimo paslaugos užsakomos Registracijos ir informacijos punkte arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Spausdinimas Brailio raštu ir šių dokumentų laminavimas bei įrišimas nemokamas.

Reikalingus leidinius rekomenduojame iš anksto užsisakyti el. kataloge www.libis.lt, pasirenkant reikiamą dieną, nes užsakant bibliotekoje leidinių gali tekti palaukti iki valandos. Knygas iš skaityklų atvirojo fondo padės surasti informacijos specialistai.

Regos negalią turintiems lankytojams lengviau orientuotis bibliotekoje padės įrengti taktiliniai takeliai ir laiptų žymėjimai. Kilus klausimų ar prireikus pagalbos, prašome kreiptis į Registracijos ir informacijos punkto darbuotojus.