Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. gegužės 20 d.

Nacionalinės bibliotekos Skaitytojų klubas baigė trečią sezoną

„Galbūt kiekvienas gyvenimas yra bandymas atrasti, ko neturime, bet norime turėti, ir ką turime, bet nenorime turėti“, – teigia žydų kilmės Vengrijoje gimusi ir Holokaustą išgyvenusi amerikiečių psichoterapeutė Edith Eger prisiminimų knygoje „Pasirinkimas“. Užbaigdami trečią skaitymo sezoną, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Skaitytojų klubo nariai šią knygą po ilgai trukusio nuotolinio bendravimo aptarė susitikę gyvai bibliotekoje.

Minėta įžvalga galėtų būti ir klubo moto: susirinkus palikti tai, kas slegia, ir pasisemti, kas įkvepia ir pakylėja. Nuotoliniai susitikimai – jų įvyko net šeši – nesumažino noro būti kartu, kalbėti apie sujaudinusius kūrinių epizodus, dalintis skaitymo įžvalgomis ir atradimais.

„Priimti vieniems kitus su skirtingomsis nuomonėmis, lengviau išgyventi gyvenimo pokyčius, pabūti palaikančioje erdvėje“, – tai vis klubo narių vardijamos skaitymo ir knygų aptarimo drauge naudos. Skaitytojų klubo vadovės Rasa Derenčienė ir Daiva Janavičienė džiaugėsi, kad daugeliui dalyvių klubo susitikimai buvo galimybė lengviau išgyventi pandemiją, atsiverti, patirti bendrystę, pasidžiaugti savo ir kitų skaitymo atradimais.

Šį išskirtinį sezoną Nacionalinės bibliotekos Skaitytojų klube buvo aptarta net dešimt knygų: José Saramago „Aklumas“, Sally Hepworth „Anyta“, Philipo Rotho „Kiekvienas žmogus“, Abrahamo Varghese’o „Vienuolės paslaptis“, Grahamo Swifto „Motinų sekmadienis“, Arundhati Roy „Mažmožių Dievas“, Alinos Bronsky „Paskutinė babos Dunjos meilė“, Marion Poschmann „Pušų salos“, Akvilės Kavaliauskaitės „Kūnai“ ir Editos Eger „Pasirinkimas“.

Viena iš klubo narėms labiausiai patikusiųjų – minėta atsiminimų knyga „Pasirinkimas“, o įsimintiniausia diskusija vyko aptariant José Saramago „Aklumą“, 1997 m. išleistą alegorinį romaną, vizionieriškai atliepiantį šiandienos situaciją.

Vasarai klubo narės išsirinko skaityti Benedicto Wellso romaną „Kai baigiasi vienatvė“, o rugsėjį Skaitytojų klubas senus ir naujus narius vėl kvies burtis – pradės jau ketvirtą gyvavimo sezoną.