Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. gegužės 21 d.

Kviečiame į Malvinos Jelinskaitės fotografijų parodą

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka džiaugiasi galėdama pakviesti į personalinę Malvinos Jelinskaitės fotografijų parodą. M. Jelinskaitė – viena iš kelių abstrakčios fotografijos kūrėjų Lietuvoje, jos filosofinė ir kartu spontaniška kūryba kviečia žiūrovą patyrinėti individualios vaizduotės ribas.

„Esu įsitikinusi, kad mano spontaniškasis vaizduotės išsilaisvinimas prasideda nuo proto ir sąmonės blukinimo, nuo sokratiškojo „žinau, kad nieko nežinau“. Mano kuriama fotografinė tikrovė yra ne kas kita kaip poreikis priartėti prie savo individualumo ribų ir atverti sau, o galbūt ir kitiems naujas tapatybės formas“, – teigia kūrėja.

Menotyrininko Kęstučio Šapokos teigimu, „<...> Malvinos Jelinskaitės fotografinio medijavimo praktikos balansuoja tarp to, ką galima vadinti bandymu užčiuopti tai, kas neužčiuopiama, užfiksuoti tai, kas nematoma plika akimi ir tarp pastangos neužčiuopti to, kas yra užčiuopiama, ne(pa)matyti to, kas yra akivaizdu.“

Pagrindinis M. Jelinskaitės parodoje keliamas klausimas: kaip aš, kaip menininkė, kuriu žinojimą? Kaip kuriant tokį žinojimą dalyvauja fotografijos procesas? Kaip veikia fotografinė atmintis? Kur slypi individualumas ir kas jį apibrėžia?

Išplaukę M. Jelinskaitės sukurti vaizdai kviečia kartu patirti tuštumas, egzistuojančias už fotografijose matomų objektų, santykius tarp daiktų, linijų, formų, konkretumo ir iliuzijos.

Paroda veiks gegužės 21–rugsėjo 5 d. atrijuje, V a. Parodos partneris – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“.