Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. birželio 8 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko virtualus renginys dėl Europos ateities

Konferencija dėl Europos ateities yra piliečių inicijuojamų diskusijų ciklo dalis, suteikianti galimybę žmonėms visoje Europoje dalytis idėjomis ir padėti formuoti mūsų bendrą ateitį.

Tai pirmoji tokio pobūdžio konferencija – kaip svarbus Europos masto demokratinis procesas, ji yra naujas viešas atvirų, įtraukių ir skaidrių diskusijų su piliečiais forumas, kuriame aptariami pagrindiniai prioritetai ir uždaviniai.

Konferencijos tikslas – atsižvelgti į visų mūsų įvairovę ir užtikrinti, kad Europa būtų kuriama ne vien sostinėse, o pasiekiant visus Europos Sąjungos kampelius ir stiprinant europiečių ir jiems tarnaujančių institucijų ryšį. Tai daroma visoje ES organizuojant daug su konferencija susijusių renginių ir debatų, taip pat pasitelkiant interaktyvią daugiakalbę skaitmeninę platformą. Dalyvauti ir dalytis idėjomis ypač kviečiamas jaunimas. Europos, nacionalinės, regionų ir vietos valdžios institucijos, pilietinės visuomenės ir kitos organizacijos taip pat gali organizuoti renginius, kad įtrauktų kuo daugiau žmonių.

Konferencija dėl Europos ateities – tai bendras metus truksiantis Europos Parlamento, Europos Tarybos ir Europos Komisijos – lygiaverčių partnerių su Europos Sąjungos valstybėmis narėmis – projektas. Svarbiausias konferencijos tikslas – suteikti galimybę žmonėms visoje Europoje dalytis idėjomis ir padėti formuoti mūsų žemyno bendrą ateitį. Šis renginys – tai įžanga į diskusijas dėl Europos ateities visoje Lietuvoje. Renginius organizuoja Europos Parlamento biuras Lietuvoje, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Pirmąją laidą iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vedė ir diskusijas moderavo žurnalistas ir laidų vedėjas Andrius Tapinas. Savo mintimis apie Europos ateitį ir kiekvieno individualaus žmogaus indėlį dalijosi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė. Apie žaliąją, skaitmeninę, tvarią ir atsparią Europą kalbėjo už aplinką, žuvininkystę ir vandenynus atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius.

Diskusijoje „Demokratijos ateitis ir ES vertybės“ dalyvavo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius, Lietuvos Respublikos lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė, prozininkas, kino scenaristas, režisierius Marius Ivaškevičius.

Diskusijoje „Europos ateities ekonomika“ buvo kalbėta apie kovą su pandemija, ekonomikos atsigavimą, mūsų gyvenimą po pandemijos ir kitomis temomis. Joje dalyvavo Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius, investicijų bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė, Nacionalinės nevyriausybinių organizacijų koalicijos direktorė Gaja Šavelė.

Diskusijoje „Europos ateities visuomenė“ savo mintimis apie demokratijos vertybes ir žmogaus teisių užtikrinimą tiek pačioje Europos Sąjungoje, tiek ir jos kaimynystėje dalijosi Europos Parlamento narys Juozas Olekas, Lietuvos Respublikos Seimo narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narė Elena Sinkevičiūtė. 

Organizatoriai kviečia visus dalyvauti renginiuose, surengti savo diskusiją ir pasidalyti idėjomis ir pasiūlymais dėl Europos ateities. Apsilankykite ›.

Pirmosios diskusijos vaizdo įrašą galima žiūrėti čia ›.