Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. birželio 10 d.

Tarptautinio projekto „Į žmogų orientuota kūryba Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose“ rezultatai

Birželio gale baigiasi trejus metus trukęs tarptautinis projektas „Į žmogų orientuota kūryba Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose“. Jo metu komandos iš Lietuvos, Islandijos, Danijos ir Švedijos bibliotekų dalijosi gerosiomis kūrybinio mąstymo praktikomis ir kūrė bendrą įrankį, remdamosi „Design Thinking for Libraries“ metodika. 

Šio projekto metu vyko ir tarptautinės dirbtuvės projekto partnerių šalių bibliotekose. 2019 m. birželį Lietuvos projekto komanda lankėsi Islandijoje, Reikjavike, o spalio mėnesį projekto komandą kvietė į dirbtuves Nacionalinėje bibliotekoje. Taip pat buvo surengti keli vidiniai metodiką ir jos taikymą pristatantys mokymai bibliotekos kolegoms.

Paskutinis projekto etapas turėjo vykti Švedijoje, Malmės bibliotekoje, tačiau, pandemijai pakoregavus planus, veikla persikėlė į virtualią erdvę, kurioje pavyko sukurti bendrą įrankį – „Design Quest“. Su šiuo įrankiu susipažinti ir jį parsisiųsti galite čia › (kol kas įrankis prieinamas tik anglų kalba).

Įrankis sukurtas bendradarbiaujant ir keičiantis gerosiomis kūrybinio mąstymo praktikomis su projekto partneriais, jo tikslas – palengvinti „Design Thinking for Libraries“ metodikos taikymą, perteikiant visą darbo procesą lengvai suprantama vizualine kalba ir suteikiant papildomų planavimo, dokumentavimo ir proceso apmąstymo bei tobulinimo įgūdžių. Šis įrankis taip pat skatina kurti tvarius ir įvairias socialines grupes įtraukiančius projektus, nuolat mąstyti apie ekologišką ir tvarią ateitį, tobulinti jau esamas paslaugas ar projektus ir kūrybiškai žvelgti į kylančius iššūkius.

Nacionalinės bibliotekos komandos narė vyriausioji dizainerė Vaida Gasiūnaitė atstovavo visai tarptautinio projekto komandai ir projektą „Į žmogų orientuota kūryba Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose“ bei jo metu sukurtą „Design Quest“ įrankį pristatė konferencijoje „Next Library 2021“ (pristatymą parengė drauge su Nacionalinės bibliotekos Kultūrinės edukacijos skyriaus vadove Rūta Lazauskaite ir projekto vadovėmis Helene Bruhn Schvartzman, plėtros konsultante ir projektų vadove iš Danijos, bei Guðrún Lilja Gunnlaugsdóttir, Komunikacijos ir inovacijų skyriaus vadove iš Islandijos).

Nacionalinės bibliotekos komanda: Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus vyriausioji dizainerė Vaida Gasiūnaitė, Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Kultūrinės edukacijos skyriaus vadovė Rūta Lazauskaitė, Vartotojų aptarnavimo skyriaus vyresnioji bibliotekininkė Greta Leleivaitė, Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus vyriausioji bibliografė Aušra Marčiulaitytė, Projektų valdymo skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Povilas Sapkauskas.

Projekto partneriai:

  • Orhuso viešoji biblioteka, Danija;
  • Reikjaviko miesto biblioteka, Islandija;
  • Malmės miesto biblioteka, Švedija.

Projekto trukmė: 2019 m. sausio 2 d. – 2021 m. birželio 30 d.

Projektą iš dalies finansuoja Šiaurės ir Baltijos šalių kultūrinio mobilumo programa.