Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. rugpjūčio 17 d.

Geras 6-ojo festivalio „Muzika Jašiūnų dvare“ užtaisas naujiems projektams

Baigėsi ilgiau nei mėnesį vykęs 6-asis festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“. Jį organizavo Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centras, Lietuvos nacionalinė filharmonija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Šeštą sezoną organizuojamas renginys septynis vasaros sekmadienius nemokamai kvietė žiūrovus į restauruoto XIX amžiaus Balinskių dvaro sodybos rūmų parką Jašiūnuose. Festivalio renginiuose apsilankė daugiau nei 3 tūkstančiai žiūrovų.

„Džiaugiamės, kad kartu su partneriais Lietuvos nacionaline filharmonija ir Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka sugebėjome sukurti sėkmingą, ištikimybe tradicijoms ir naujais raiškos būdais pasižymintį šeštąjį festivalį „Muzika Jašiūnų dvare“. Malonu, kad šių metų festivalis tęsė vasaros kelionę, kviesdamas susiburti meno ir istorijos mylėtojus prasmingam bendrabūviui. Istorinė erdvė, gamta ir muzikos skambesys nuostabiai papildė vienas kitą. Šiais metais daugiau nei 3300 žiūrovų pritraukęs, tradiciniu tapęs festivalis jau planuoja kitus metus. Nuoširdžiai dėkojame partneriams už prasmingą bendradarbiavimą bei tikimės ateityje glaudaus bendradarbiavimo dėka dar aukščiau iškelti festivalio „Muzika Jašiūnų dvare“ profesionalumo kartelę“, – sako Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič.

Festivalio programoje mokslininkai iš Vilniaus universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos istorijos instituto, Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų, Lietuvos nacionalinės bibliotekos gilinosi į Gegužės 3-iosios Konstitucijos priėmimo aspektus, pateikė savo vertinimus, kokią vietą ši data dabar užima Abiejų Tautų Respublikos visuomenių atmintyje, kaip šis požiūris keitėsi laiko tėkmėje.

„Nacionalinė biblioteka džiaugiasi, kad šiemet galėjo tradicinį festivalį „Muzika Jašiūnų dvare“ paversti muzikos ir istorijos festivaliu. Esame dėkingi Nacionalinei filharmonijai ir Šalčininkų kultūros centrui už kvietimą bendradarbiauti, puikių istorikų komandai, kuri sutiko skaityti paskaitas, Jašiūnų dvarui, taip maloniai mus priėmusiam. Esame atviri galimybei bendradarbiauti su šiais puikiais partneriais ir ateityje“, – sakė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ suteikia galimybę gyventojams ir svečiams geriau pažinti profesionaliąją meninę kūrybą ir padeda ugdyti kultūrinius gyventojų poreikius, Jašiūnų dvaras tampa dar patrauklesniu turizmo objektu dėl čia tradiciškai vykstančių išskirtinių renginių gausos.

„2021-ųjų festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ darsyk parodė, kaip žmonėms reikia muzikos, kaip ji gydo ir džiugina sielas. Kiekvieną sekmadienį koncertai sulaukdavo po puspenkto šimto ir daugiau klausytojų. Ir tai – ne kur nors didmiestyje, ypatinga akustika garsioje salėje, o atviroje erdvėje – istoriniame Jašiūnų dvaro parke! Smagu, kad šįmet prie festivalio rengėjų prisidėjo ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, muzikines programas puikiai papildžiusi Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos 230 metų sukakčiai skirtomis paskaitomis. Patraukliai pateiktos istorinės žinios kartu su meistriškai atlikta muzika vasaros popietes pavertė ypač turiningomis ir, kaip rodo lankytojų gausa, reikalingomis. Linkiu, kad ši graži tradicija tęstųsi dar ilgus metus, o mes ir toliau prisidėsime rengdami įspūdingas muzikines šio festivalio programas“, – sako Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Festivalio „Muzika Jašiūnų dvare“ koordinatorė, Šalčininkų rajono kultūros centro projektų vadovė Kristina Šimelevič viliasi, kad festivalio partnerių bendradarbiavimas tęsis ir ateityje. „Labai džiaugiamės, kad, tęsiant sėkmingą bendradarbiavimą su Lietuvos nacionaline filharmonija bei užmezgus naujus bendradarbiavimo ryšius su Lietuvos nacionaline biblioteka, pavyko parengti naują, turiningą, įvairiapusišką programą, kurioje kiekvienas žiūrovas atranda savo poreikiams tinkamą koncertų ir istorijos paskaitų ciklą. Malonu, kad festivalio paskaitų bei koncertų paklausyti į Jašiūnų dvarą susirenka minios žmonių. Šių metų festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ jau subūrė apie 3000 ištikimų profesionaliosios muzikos gerbėjų. Festivalio gerbėjų susidomėjimas ir dėkingumas dar kartą mums įrodė, kad turime tęsti šią tradiciją net ir sunkiu pandemijos laikotarpiu. Todėl jau pradedame galvoti apie ateinančių metų festivalio programą, kad klausytojams galėtume pateikti naujų vardų ir muzikinių projektų.“

Renginio nuotraukos ›