Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. rugsėjo 16 d.

Nacionalinė biblioteka kviečia Lietuvos moksleivius dalyvauti kūrybinio rašymo kursuose

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka antrą kartą organizuoja nemokamus profesionalų vedamus kūrybinio rašymo mokymus 9–11 klasių moksleiviams. Šiais metais kursai vyks nuotoliniu būdu. Kursus sudarys 4 grupiniai užsiėmimai su rašytojais bei keli individualūs susitikimai. Mokymus ves knygų paaugliams autorė Ilona Ežerinytė, poetas, dramaturgas Mindaugas Nastaravičius, poetas, literatūros žurnalo „Metai“ vyr. redaktorius Antanas Šimkus.   

Kviečiame moksleivius, kurie domisi literatūra, skaito ir užsiima kūryba – kuria eilėraščius, trumpus apsakymus ar tiesiog rašo dienoraštį, – užsiregistruoti į Nacionalinės bibliotekos nuotolinius kūrybinio rašymo kursus. Anketą prašytume užpildyti iki rugsėjo 27 d., ją rasite čia. Apie tikslias užsiėmimų datas bus informuoti atrinkti kandidatai. Užsiėmimai vyks po pamokų, moksleiviams patogiu laiku. Kilus klausimams, rašykite el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

Pirmieji Lietuvos nacionalinės bibliotekos organizuoti kūrybinio rašymo kursai įvyko 2020 m. rudenį. Juose dalyvavo 75 moksleiviai, atvykę iš penkių Vilniaus rajono ir Vilniaus miesto mokyklų. Kiekvieną susitikimą sudarė dvi dalys: kūrybinio rašymo užsiėmimas su rašytoju ir susitikimas su menininku.

Moksleiviai dalyvavo kūrybinio rašymo pamokose, kurias vedė žinomi Lietuvos rašytojai: Ilona Ežerinytė, Laura Sintija Černiauskaitė, Sigitas Parulskis, Mindaugas Nastaravičius ir Marius Burokas. Po rytinių užsiėmimų bibliotekoje moksleivių laukė susitikimai su kitų meno sričių menininkais, kaip antai su slemo kūrėju Žygimantu Kudirka, rašytoju ir fotografu Ričardu Šileika, komiksų kūrėja Migle Anušauskaite, aktoriumi, režisieriumi ir bardu Gediminu Storpirščiu ir kino režisiere Giedre Beinoriūte. Pastarieji susitikimai leido įtvirtinti pamokose su rašytojais įgytas žinias, išplėsti kontekstą, aptariant žodžio ir literatūros ryšį su muzika, fotografija, kinu.

Prieš projektą ir po jo buvo atliktas moksleivių ir mokytojų poreikių tyrimas. Į klausimą, jei pasitaikytų proga, ar lankytų tokius kursus ateityje, teigiamai atsakė 91 proc. projekte dalyvavusių moksleivių. 87 proc. teigiamai atsakė į klausimą, ar tokio tipo pamokų norėtų mokykloje. Paklausti, ar šie kursai padės geriau suvokti ir analizuoti literatūros kūrinius, teigiamai atsakė 87 proc. moksleivių, 13 proc. apklaustųjų atsakė, kad padės iš dalies. Mokytojai džiaugėsi pramokę naujų metodų, kaip pažadinti mokinio kūrybines galias.

Jūsų dėmesiui siūlome penkis vaizdo įrašus iš 2020 m. vykusių kursų:

Nuotraukos iš 2020 m. kūrybinio rašymo kursų.