Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. spalio 25 d.

Varšuvoje atidaryta Vilniaus Gaonui skirta paroda

Spalio 22 d. Žydų istorijos institute (ŻIH) Varšuvoje atidaryta Vilniaus Gaonui skirta paroda „Paslėptas veidas“ (lenk. Ukryte oblicze). 2020–2021 m. pasaulyje minimos Vilniaus Gaono Elijo ben Saliamono Zalmano 300-osios gimimo metinės.

Kartu su parodos kuratore Marta Kapełuś ekspoziciją rengė Lenkijos ir Lietuvos mokslininkų grupė. Joje dalyvavo ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atstovė dr. Lara Lempertienė. Nacionalinė biblioteka – viena iš parodos partnerių, paskolinusi beveik pusę joje eksponuojamų autentiškų dokumentų.

Parodos atidaryme dalyvavo Lenkijos vyriausybės nariai, Lenkijos vyriausiasis rabinas Michaelis Šudrichas, Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje Rasa Rimickaitė, Varšuvos žydų bendruomenės ir akademinės visuomenės atstovai.

Instituto direktorė Monika Kravczyk ir parodos kuratorė M. Kapełuś savo kalbose pabrėžė Lietuvos nacionalinės bibliotekos indėlio svarbą. L. Lempertienė perdavė Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko sveikinimus ir priminė, kad Vilniaus Gaono darbai, sudarantys Lietuvos nacionalinės bibliotekos Judaikos kolekcijos dalį, 2019 m. buvo įtraukti į UNESCO registrą „Pasaulio atmintis“.

1720–1797 m. gyvenusio Vilniaus Gaono darbai publikuoti 1799–1940 m. įvairiose Europos šalyse. Mąstytojas kalbėjo svarbiomis judaizmo temomis ir paliko brandžias įžvalgas apie žydų religinę teisę, suformavo analitinį požiūrį į religinius tekstus ir jų studijų praktikas. Vilniaus Gaono darbų kolekcija išgarsino Lietuvą kaip žydų religinio mokymo centrą ir paskleidė jo mokymus po pasaulį.

L. Lempertienė taip pat atsakė į Varšuvos televizijos žurnalistų klausimus.