Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. lapkričio 4 d.

Naujos knygos psichologijos tematika Socialinių mokslų skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Socialinių mokslų skaityklos atvirajame fonde laukia naujos knygos, skirtos asmenybės psichologijai, nagrinėjančios žmogaus emocijas, poelgius, motyvaciją. Kviečiame susipažinti.

Kaip atrasti ryšį su žmonėmis? Kaip išsilaisvinti iš spąstų – elgesio ir mąstymo modelių, susiformuojančių vaikystėje ir lydinčių mus visą gyvenimą? Kaip atsikratyti priklausomybės nuo kitų žmonių ir išsiugdyti gebėjimą savarankiškai tvarkyti savo gyvenimą, pažaboti pyktį, nuoskaudą ir tuštumos jausmą?

Du garsūs amerikiečių psichologai filosofijos mokslų daktarai J. E. Youngas ir J. S. Klosko savo knygoje remiasi pažangiausiais kognityvinės terapijos principais, padedančiais atpažinti negatyvaus mąstymo modelius ir pakeisti juos be vaistų ar terapijos, aprašo vienuolika dažniausiai sutinkamų gyvenimo spąstų. Autoriai pateikia istorijas, įžvalgius kiekvieno atvejo aprašymus bei diagnostinius testus, padedančius pamatyti priežastis, pavojaus ženklus ir negatyvių veiksmų poveikį, parodančius, kaip žingsnis po žingsnio iš tų spąstų išsilaisvinti.

Kviečiame susipažinti su lektoriaus, emocinės kompetencijos eksperto Dariaus Pietario knyga „Paglostymas prieš plauką: kaip išsivaduoti iš vidinio karantino – baimių, nerimo, nusivylimo, destruktyvių minčių ir emocijų“, kuri gimė dėl COVID -19 pandemijos paskelbus karantiną.

Šie karantino skaitiniai tinka ne tik pastarajai pandemijai. Visi kartais išgyvename krizę – jaučiamės uždaryti, apriboti, apimti nerimo, baimės, nusivylimo, liūdesio ar nevilties, o nuolatinis skatinimas keistis žmonėms kelia įtampą. Tai pats tikriausias paglostymas prieš plauką. Autorius pataria, kaip elgtis ištikus krizei, teigia, kad norint sulaukti teigiamų rezultatų reikia įdėti darbo.

Knyga skirta visiems karantino išvargintiems žmonėms. Joje rasite daug minčių, patarimų, apmąstymų ir kitokių vertingų tekstų, kurie padės įveikti neviltį ir savo gyvenimą įvertinti nauju žvilgsniu.

Šioje knygoje autorius teigia, kad dorybė gali mums suteikti dvasinės laisvės, gyvenimo pilnatvės, išminties, kūrybiškumo, kultūrinės brandos ir tai yra būdas siekti savirealizacijos. Alexandre‘as Havardas aiškina, kokiam temperamentui kokia dorybė yra didžiausias iššūkis ir kviečia pradėti ugdyti būtent tą dorybę, kurios labiausiai stokojame. Kiekvieno skyrelio pabaigoje pateikiami trumpi savianalizės klausimai, skatinantys apmąstyti savo asmeninę patirtį.

Tai vadovėlis, kuriame, atsižvelgiant į natūralų lyderio temperamentą bei charakterį, pateikiami doro vadovavimo principai. Ši knyga skirta savęs pažinimui, ugdymui ir realizavimui.

Kaip išmokti laiku pasakyti STOP? Kaip pripildyti savo vidinės energijos užtaisus? Labiausiai organizmas nukenčia tada, kai mes neatsigauname ar, kaip nurodo šios knygos pavadinimas, nepersikrauname. Henrikas Fexeusas ir Catharina Enblad savo knygoje padeda suprasti, kokį poveikį mūsų organizmui daro stresas ir kaip atsigauti jį patyrus. Autoriai pristato persikrovimo technikas, paremtas sąmoningo dėmesingumo, streso valdymo, laiko optimizavimo ir kitais metodais, padedančias atsigauti fiziškai ir psichologiškai.

Ši knyga – tai praktinis vadovas, pagrįstas naujausiais moksliniais tyrimais, kuriame pateikiami praktiniai metodai, kaip po patirto streso atsigauti mūsų protui ir kūnui.

Psichologės, psichoterapeutės socialinių mokslų daktarės Agnės Matulaitės knygoje pateikiami pamąstymai šeimos, motinystės, darbo santykių, žmogiškumo, psichologijos, seksualumo ir kitomis temomis. Autorė apžvelgia dažnai automatiškus mūsų poelgius, kviečia į savo kasdienybę pažvelgti kitaip, perduoda mintį, kad elgtis, kaip liepia širdis, yra tikrasis kelias, o santykių su kitais žmonėmis pagrindas turėtų būti besąlygiškas jų priėmimas. Visa tai darant svarbiausia išlikti savimi. 

Knyga sudaryta iš trumpučių, mažai susijusių istorijų. Ją galima skaityti iš lėto, po truputį. Autorė, rašydama vienu ar kitu klausimu, dalijasi savo patirtimi, išgyventomis situacijomis, moksliniais tyrimais, kitų autorių įžvalgomis.

Kaip įveikti negatyvumą? Pažaboti baimę? Ką daryti užklupus stresui? Kaip pasimokyti iš kiekvieno sutiktojo? Į šiuos ir kitus klausimus ieškokite atsakymų Jay‘aus Shetty savipagalbos knygoje, Jos autorius, trejus metus praleidęs ašrame – hinduistų vienuolyne, dalinasi savo sukaupta patirtimi.

Knygoje Jay‘us Shetty pataria, kaip šią patirtį pritaikyti kasdieniame gyvenime, kad jame būtų mažiau nerimo ir daugiau prasmės, siūlo praktinių patarimų tiems, kurie nori gyventi prasmingiau, atsikratyti streso ir atrasti sielos ramybę.

Naujas knygas psichologijos tematika rasite Socialinių mokslų skaitykloje III a., 334 kab. Norėdami gauti daugiau informacijos šia ir kitomis temomis, kreipkitės į socialinių ir humanitarinių mokslų informacijos paieškos konsultantus (daugiau informacijos rasite čia ›). Savarankiškai ieškoti informacijos galite portale ibiblioteka.lt.