Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. lapkričio 18 d.

Tauragėje – kultūrinės edukacijos forumas „Kultūra atrakina“

Lapkričio 17 d. Tauragėje įvyko Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kartu su Tauragės krašto muziejumi „Santaka“ organizuotas septintas kultūrinės edukacijos forumas „Kultūra atrakina“.

Dalyvauti forume buvo galima gyvai Tauragės bendruomenių namuose arba nuotoliniu būdu Facebook ir YouTube platformose. Renginyje daugiausia dėmesio buvo skirta geriesiems ugdymo kultūra pavyzdžiams, kultūros edukacijų atradimo ir integracijos į ugdymą temoms.

Šis forumas – dalis Nacionalinės bibliotekos kartu su Kultūros ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijomis vykdomo Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto veiklų.

Pasak Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko, šis forumas skirtas kultūros ir švietimo bendruomenių nariams iš visos Lietuvos suburti.

„Šis Nacionalinės bibliotekos vykdomas projektas rodo sisteminį požiūrį į kultūros ir edukacijos dermę. Juk čia kalbame apie jaunus piliečius ir jų ugdymą, jų būsimą indėlį į valstybės gyvenimą. Labai svarbu, kad visuose kultūrinės edukacijos forumuose dalyvauja atvykstantys ekspertai ir vietoje veikiantys kultūros edukatoriai, švietimo ir kultūros įstaigų atstovai, kurie užtikrina kultūros ir švietimo sinergiją“, – sveikindamas forumo dalyvius kalbėjo prof. dr. R. Gudauskas.

Forumo dalyvius nuotoliniu būdu pasveikino kultūros ministras Simonas Kairys. Renginyje patirtimi dalijosi Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto vadovė Giedrė Čistovienė, asociacijos „Žinių ekonomikos forumas“ vadovas Arminas Varanauskas, VšĮ „Atrask Raseinius“ direktorius, Raseinių „Šaltinio“ progimnazijos istorijos vyresnysis mokytojas Arnas Zmitra, asociacijos „Kūrybinės jungtys“ programų kuratorius Tadas Montrimas ir kultūros ir meno projektų kuratorė, kūrybos praktikė Inga Norkūnienė.

Renginio metu taip pat vyko Tauragės apskrities kultūrinės edukacijos teikėjų, dirbančių pagal Kultūros paso programą, kontaktų mugė, kurioje, be forumo partnerio Tauragės krašto muziejaus „Santaka“, dalyvavo ir Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka, Nacionalinė biblioteka, Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus filialas Baublių muziejus, Panemunių regioninio parko direkcija, Pagramančio regioninio parko direkcija, Jurbarko krašto muziejus, Jurbarko kultūros centras, Šilalės kultūros centras ir asociacija „Conscia terra“.  Po forumo pranešimų dalies dalyviai susiskirstė į keturias praktinių veiklų grupes, jose plačiau susipažino su Tauragės apskrityje veikiančių kultūros ir meno įstaigų – Tauragės krašto muziejaus „Santaka“, Tauragės kultūros centro Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos, Tremties ir rezistencijos muziejaus – vykdomomis edukacinėmis veiklomis, diskutavo apie kultūros ir meno pritaikymą ugdymo procesui.

Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto tikslas – tobulinti kultūrinės edukacijos Lietuvoje sistemą ir įrankius (Kultūros paso programą, kultūrinės edukacijos koordinatorių ir kultūros edukatorių kompetencijas bei tinklą, kultūrines intervencijas ir tam pritaikytą IT sistemą) siekiant stiprinti mokinių ir pedagogų kultūrines kompetencijas, kūrybinį kritinį mąstymą ir taip ugdyti kitus ateičiai būtinus gebėjimus. Projektu siekiama sukurti kultūrinės edukacijos administravimo platformą, kultūrinės edukacijos koordinatorių (formaliojo ir neformaliojo švietimo) tinklą, siekiant užtikrinti kokybišką kultūros ugdymą ir nuoseklų koordinavimą, telkti ir stiprinti sukurtą kultūros edukatorių tinklą skatinant juos teikti kuo kokybiškesnes, įvairesnes kultūrines edukacijas.

Vykdant Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projektą iš viso planuojama įgyvendinti 10 kultūrinės edukacijos forumų visose Lietuvos apskrityse. Paskutiniai kultūrinės edukacijos forumai vyks lapkričio 24 d. Marijampolėje, gruodžio 1 d. Telšiuose ir gruodžio 13 d. Vilniuje.

Forumo įrašą galima rasti čia.