Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. gruodžio 2 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta senojo dokumentinio paveldo paroda „Theatrum libri“

Gruodžio 1-ąją Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta paroda „Theatrum libri“, skirta pirmojo archyvo įkūrimo Lietuvos Respublikoje šimtmečiui paminėti. Šia paroda siekiama naujai ir šiuolaikiškai pažvelgti į archyvą kaip į dinamišką istorinį reiškinį.

Parodos atidaryme dalyvavo Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto tyrėja dr. Živilė Nedzinskaitė, parodos kuratorė dr. Milda Kvizikevičiūtė.

„Šiandieninis pasaulis iš tiesų teikia mums daug naujų iššūkių. Norint jame kokybiškai ir oriai gyventi, tenka ieškoti vis naujų asmens ir visuomenės politinių, socialinių vaidmenų. Pastaraisiais metais atsinaujinusi Nacionalinė biblioteka taip pat siekia prisidėti prie naujų iššūkių sprendimo, savo skaitytojų bendruomenėje siūlo kartu ieškoti atsakymų į nerimą keliančius klausimus, padėti nepaklysti informacijos, o svarbiausia – dezinformacijos platybėse, ieškoti atsakymų ir į buities, ir į būties klausimus. Šiandien atidaroma paroda „Theatrum Libri“ liudija apie tai, kad knygos yra patikimas atsakymų į daug klausimų šaltinis. Tarp parodos eksponatų – XVI–XVIII a. knygos apie žmogaus gyvenimą, apie neįprastų reiškinių aiškinimą, jos rodo, jog panašūs į mums šiandien iškylančius klausimus buvo aktualūs ir ankstesniais amžiais gyvenusiems žmonėms“, – per atidarymą sakė J. Budriūnienė.

Dr. Ž. Nedzinskaitė pabrėžė knygų svarbą: „Šiais beribės informacijos laikais be galo svarbu kalbėti apie knygas, ypač senąsias. Jos daugybę metų buvo vienintelis informacijos ir komunikacijos šaltinis, tačiau ne tik jos saugojo paslaptis, intrigas ir daugybę atradimų. Knygos visada buvo durys, kurias atvėrus atsiverdavo ir visai kitoks, nekasdieniškas pasaulis – tai tarsi teatro uždanga: pakilo, spektaklis prasidėjo. Ne veltui ir parodos, ir tris dienas truksiančios mokslinės konferencijos pavadinimas yra „Theatrum Libri“ – „Knygos teatras“. Žmogaus gyvenimo teatras nuo Antikos buvo labai svarbi sritis, ypač svarbi ji tapo Baroko laikais, kai į teatro sceną persikėlė ne tik realybė, bet ir tai, kas norima buvo pasakyti prisidengus kauke, prisidengus vaidmeniu, kalbėtis apie egzistencijos, politikos ir kitus tuo metu svarbius klausimus.“

„Šios parodos įkvėpimu tapo Renesanso laikų nenumaldoma aistra žinoti, fizinį kūną įgijusi per knygos spaudą, sklaidą ir skaitymą. Parodos pavadinimui neatsitiktinai buvo pasirinktas žodis „teatras“ – kertine parodos ašimi tapo knygos, kurių pavadinime yra šis žodis, tuo metu vartotas kaip metafora žinioms sutelkti į vieną vietą. Žmonės buvo sukrėsti žinių gausos, kuri atėjo su knygų spauda – reikėjo viską sutelkti į vieną vietą, taip buvo pradėtos leisti didžiulės enciklopedijos, tūkstantiniais puslapiais ėjusios knygos, kurios bandė surinkti žinias apie viską: apie žmogaus gyvenimą, dangaus kūnus, apie politiką, jeigu įmanoma viską apie ją surinkti“, – parodos idėją atskleidė jos kuratorė dr. Milda Kvizikevičiūtė.

Parodos atidarymą papuošė fortepijono muzika – skambino Eglė Staišiūnienė ir Lina Poškienė. Renginį vedė aktorius Saulius Čėpla.

„Theatrum Libri“ parodoje unikalūs eksponatai pateikiami kaip tiriamasis objektas, leidžiantis lankytojui-tyrėjui pačiam „naršyti“ keliasluoksnį Nacionalinės bibliotekos archyvą: pažinti, tirti ir atrasti knygos formavimo(si) etapus, leidinių kaupimo ir saugojimo iniciatyvas, skaitymo ir sklaidos ženklus. Parodos architektūra, inspiruota aukso pjūvio (dieviškosios proporcijos) taisyklės, suteikia galimybę „pasiklysti“ knygų saugyklose, archyvą leidžia pamatyti kaip dinamišką, gyvą, kupiną atradimų ir nustebimų lauką, o pačią knygą – kaip Europos kultūros teatro dalyvę ir kūrėją.

Parodos rengėjai: dr. M. Kvizikevičiūtė, dr. Viktorija Vaitkevičiūtė, Gintarė Petuchovaitė, Rima Dirsytė, Diana Norkūnienė, Vaida Gasiūnaitė, Gediminas G. Akstinas, dr. Dalia Cidzikaitė,

Paroda veiks iki 2022 m. vasario 27 d., ji yra renginių „Theatrum libri“ ciklo dalis (gruodžio 1–3 d. vyksta tarptautinė konferencija „Theatrum libri: spauda, skaitymas ir sklaida ankstyvųjų Naujųjų laikų Europoje“).