Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. sausio 24 d.

Kvietimas teikti pranešimų pasiūlymus Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio politinių studijų dienoms

Per 17 metų KGB nesugebėjo likviduoti „Kronikos“. Tai iš tiesų stebuklas, kai žinai, kiek ši represinė mašina turėjo etatinių darbuotojų ir informatorių. Šitas stebuklas buvo galimas tik todėl, kad Lietuvoje buvo žmonių, apie kuriuos pasakyčiau tą patį žodį: „Stebuklas“. Po tiek tamsos ir prievartos dešimtmečių buvo žmonių, kurie už Dievą ir Tėvynę, tiesą ir gėrį galėjo paaukoti visa. 

Sigitas Tamkevičius

1972–1989 m. drąsūs dvasininkai, vienuolės ir talkininkai leido „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“ (LKBK), leidinį siekusį pasauliui pademonstruoti sovietų valdžios antibažnytinę politiką, tikinčiųjų ir žmogaus teisių pažeidimus bei neblėstantį (tikinčiųjų) pasiryžimą kovoti už savo įsitikinimus.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje veikiantis Adolfo Damušio demokratijos studijų centras, siekdamas prisidėti prie „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ aktualizavimo, 2022 m. birželio 16 d. organizuoja mokslinę konferenciją

Sovietų okupuota Lietuva per „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ prizmę: žmonės, įvykiai, atgarsiai.

Įvairių sričių tyrėjus (istorikus, teologus, sociologus, politologus ir kt.) kviečiame siūlyti pranešimus šiomis temomis:

  • sovietų okupacinė politika ir pilietinio pasipriešinimo raiška;
  • tikinčiųjų bendruomenė sovietų okupuotoje Lietuvoje;
  • Bažnyčios ir visuomenės santykių raida;
  • LKBK poveikis Lietuvos visuomenei;
  • LKBK ir lietuvių išeivija;
  • LKBK vaidmuo tarptautinėje plotmėje;
  • LKBK tyrimai ir memorializacija;
  • kitomis. 

Pranešimams skiriama 20 minučių. Pranešimų pavadinimus ir santraukas (iki 500 žodžių) siųskite iki balandžio 20 d. el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Apie atrinktas paraiškas pranešime iki balandžio 27 d.

Iki malonaus pasimatymo birželio mėnesį.

Kilus klausimų, skambinkite 8 615 94 220 arba rašykite el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Kvietimo tekstas (atsisiųsti PDF ›)