Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. vasario 2 d.

Vertė skatinant kūrybines industrijas

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje kuriama daugialypė vertė įvairioms visuomenėms grupėms, bendruomenėms ir asmenims. Tai – žinių erdvė su puikia infrastruktūra, kur vykdoma įvairiapusė edukacinė ir kūrybinė veikla, dėl patogaus prieinamumo visuomenei tampanti ne tik kultūrinės savimonės ugdymo terpe, bet ir kiekvieno visuomenės nario savikūros ir realizacijos kūrybine aplinka. Kūrėjams ir kūrybinėms industrijoms biblioteka sudaro sąlygas plačiau ir patogiau naudoti jos sukauptus kultūros paveldo objektus visuomenės kultūrinei tapatybei ir raiškai praturtinti.

Visuomenės kūrybinio potencialo plėtojimas yra viena iš prioritetinių Nacionalinės bibliotekos strateginių veiklos sričių, tad ir bendradarbiavimas su kultūrinėmis-kūrybinėmis industrijomis yra vienas mūsų strateginių prioritetų. Biblioteka generuoja aukštos kokybės kūrybinių industrijų produktus, kurie kuriami pasitelkiant vizualiojo meno, amatų, interaktyvių technologijų, vaizdo, fotografijos, dizaino (knygų dizaino), leidybos ir spausdinimo, mados, filmų, animacijos, atlikimo meno (teatro, šokio), papildytosios realybės technologijų, audiovizualikos, kinematografijos naudojamas raiškos priemones.

Tinklaraščio „MusicLab“ komanda, bendradarbiaudama su Nacionaline biblioteka, pristato tinklalaidę „Ant natos“, atskleisiančią muzikos industrijos užkulisius.

„MusicLab“ – nevyriausybinis ir pelno nesiekiantis projektas, skirtas ne tik supažindinti skaitytojus su muzikos verslu Lietuvoje, bet ir padėti jauniesiems muzikos atlikėjams bei verslo atstovams atrasti galimybių muzikos industrijoje. Kartu su pagrindinėmis Lietuvos muzikos institucijomis rengiame straipsnius ir nukreipiame kiekvieną skaitytoją į informacinius šaltinius, taip užtikrindami produkto kokybiškumą.

Bendradarbiaujant su Nacionaline biblioteka kuriama tinklalaidė „Ant natos“ pradedantiesiems atlikėjams ir muzikos verslo atstovams leis patiems įsitraukti į kuriamą turinį: „MusicLab“ skaitytojai kiekvienam svečiui galės užduoti klausimus projekto paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“. Taip vykdoma integracija padės auditorijai greičiau gauti atsakymus į rūpimus klausimus.

Pirmos laidos svečias – vienas iš muzikinės agentūros „8 Days A Week“ įkūrėjų Martynas Butkevičius. Užsienio atlikėjų pasirodymais Lietuvoje besirūpinantis muzikos industrijos atstovas akį patraukia ne tik tuo, kad organizuoja unikalių muzikantų koncertus, bet ir tuo, kad Lukiškių kalėjimą pavertė kūrybine erdve. Laimėjusi laikinosios kalėjimo komplekso nuomos konkursą, agentūra kuria naują Lukiškių versiją ir patalpas paverčia naujomis kūrybinėmis erdvėmis, menu pulsuojančia aplinka bei koncertų traukos tašku.

Nacionalinė biblioteka muzikos kūrėjams ir besidomintiems muzikos industrija siūlo gausybę kokybiškų paslaugų ir išteklių. Pirmiausia norintiems gilinti muzikos žinias siūlome naršyti Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamose duomenų bazėse ir atvirosios prieigos ištekliuose. Taip pat maloniai kviečiame apsilankyti Nacionalinės bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje, kurioje rasite ne tik įvairių leidinių, natų, bet ir garso bei vaizdo redagavimo programinę įrangą, galėsite klausytis garsajuosčių, kompaktinių, vinilo plokštelių, naudotis sintezatoriumi. Grojančius, dainuojančius ir kuriančius kviečiame repetuoti ir imtis kūrybinių improvizacijų Muzikavimo erdvėje, o profesionaliai įrengtoje Garso įrašų studijoje galėsite įrašyti dainą ar net muzikos albumą. Svarstote, kur apdoroti įrašytą garsą ar vaizdą, o gal norėtumėte suskaitmeninti garso ar videokasetes – tai padaryti galite Medijų dirbtuvėse, skirtose įgyvendinti nekomercinius projektus. Visi, norintys tobulinti muzikinius gebėjimus ar tiesiog atsikvėpti muzikuojant su draugais, tikrai ras, ką veikti Nacionalinėje bibliotekoje.