Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. vasario 10 d.

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje – naujos natos ir knygos apie kiną, muziką ir šokį

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykla kviečia atrasti naujas knygas apie muzikos, šokio ir kino istoriją, garsius vardus bei naujus požiūrio taškus. Kino istorijos chronologija su kokybiškomis iliustracijomis ir sustabdytais kadrais, 100 metų šokio raidos ir legendinių šokėjų įtakos analizė, rokenrolas JAV bažnyčios istorijoje – nuo neapykantos iki meilės – šias temas atskleidžia nauji leidiniai ekspozicijoje.

No fixed points: dance in the twentieth century / Nancy Reynolds and Malcolm McCormick. New Haven : Yale University Press, 2021

Leidinys, kuriame išsamiai aprašoma Europos ir Šiaurės Amerikos baleto, moderniojo ir eksperimentinio šokio raida 1900–2000 m. laikotarpiu. Pradedant nuo legendinių amžių sandūros šokėjų choreografų Michailo Fokino, Loie Fuller, Isadoros Duncan, Vaclavo Nižinskio gyvenimo ir įtakos, vedant per XX a. šokio stilių gausą: plačiame istoriniame kultūriniame kontekste nagrinėjamas iškilių choreografų, šokėjų, menininkų, kritikų, kompozitorių, vizualiųjų menų atstovų indėlis į šokio meną. Knygoje gausu iliustracijų ir nuotraukų.

Jonas Mekas: interviews / edited by Gregory R. Smulewicz-Zucker. Jackson : University Press of Mississippi, 2020

Leidėjas Gregory’is R. Smulewiczius-Zuckeris surinko 18 Jono Meko interviu, apimančių daugiau nei 60 jo kūrybos metų. Kalbėdamas su mokslininkais, žurnalistais ir kitais žymiais menininkais, J. Mekas, vienas iš ryškiausių pokario nepriklausomo kino inovatorių, kalba apie aistrą meninei raiškai ir bekompromisę laisvo kino viziją. Interviu taip pat atsispindi didžiulė kūrėjo įtaka ištisoms kino kūrėjų, poetų, kritikų, menininkų kartoms.

The devil’s music: how christians inspired, condemned, and embraced Rock ’n’ Roll / Randall J. Stephens. Cambridge, Mass. : Harvard University Press, 2018

Rokenrolas, gimęs XX a. šeštajame dešimtmetyje, iš karto buvo pasmerktas bažnyčios, pamokslininkai iš sakyklų įspėdavo apie demonišką šio muzikos žanro kilmę. Pirmasis JAV televizijos pamokslininkas Billy’is Grahamas roko muzikos ritmus vadino „tarnaujančiais blogiui“. 1960-aisiais krikščionių lyderiai iš tiesų bijojo, kad grupė „The Beatles“ yra „populiaresnė nei Jėzus“. Tačiau ilgainiui požiūris apsivertė – 2000-aisiais krikščioniškasis rokas jau tapo milijardo JAV dolerių pramone. Knyga pasakoja apie rokenrolo ištakas ir virsmą, kurį patyrė bažnyčia, – nuo neapykantos iki priėmimo.

A chronology of film: a cultural timeline from the magic lantern to digital screen / Ian Haydn Smith. London : Thames & Hudson, 2021 Knygoje brėžiama laiko juosta nuo pirmųjų iki šiuolaikinių filmų, pasakojama atsižvelgiant į socialinę, politinę ir kultūrinę aplinką, kurioje buvo sukurti šie filmai, nagrinėjami socialiniai, stilistiniai, techniniai, politiniai įvykiai. Knygoje rasite naujas įžvalgas apie žinomus režisierius Federico Fellini, Francį Fordą Coppolą, Martiną Scorsese’ę, Alfredą Hitchcocką, Jane Campion, Barry’į Jenkinsą, Pedro Almodovarą, Bong Joon-Ho. Leidinyje – 300 spalvotų iliustracijų ir filmų kadrų.   

Yoga music for piano solo. Milwaukee : Hal Leonard, 2019

Populiarių atlikėjų dainų, pritaikytų fortepijonui, rinkinys. Skirtas visiems, ieškantiems atpalaiduojančios muzikos savo užsiėmimams. Rinkinyje rasite nesudėtingai aranžuotas garsių atlikėjų dainas, tokias kaip „Breathe me“ (Sia), „Come away with me“ (Norah Jones), „Fix you“ („Coldplay“), „Orinoco flow“ („Enya“) ir kt.

Naujus leidinius galite pavartyti:

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje
V a., 508 kab.
el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.