Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. balandžio 12 d.

Išleista „Lietuvos bibliotekų 2020 metų statistika“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka parengė ir išleido elektroninį leidinį „Lietuvos bibliotekų 2020 metų statistika“. Tikimės, kad jį atsivers besidomintieji statistika, bibliotekininkyste, bibliotekų ir apskritai kultūriniu gyvenimu.

Dar nepamiršome, kad 2020-ieji buvo metai, kai pasaulį sukaustė COVID-19 pandemija ir nuo taikomų socialinio atsiribojimo priemonių labiausiai nukentėjo kultūros sektorius – muziejai, teatrai, bibliotekos.

Kita vertus, būtent per karantiną tapo ypač akivaizdu, kokia svarbi kultūra žmonių gerovei ir psichikos sveikatai. Tad bibliotekos, pastebėjusios padidėjusią kultūrinio turinio paklausą, naudodamosi prieinamomis šiuolaikinėmis technologijomis, ėmė masiškai kurti turinį ir skleisti per atvirąsias platformas, socialinius tinklus ir turinio bendruomenes (pavyzdžiui, „Youtube“).

Leidinyje rasite informacijos, kaip ataskaitiniais metais bibliotekose padaugėjo virtualių apsilankymų kultūros renginiuose, mokymuose ir edukacijose, kokiu santykiu fizines dokumentų išduotis lenkia elektroniniai atsisiuntimai, kaip išaugo naudojimasis elektroninėmis paslaugomis.

Kaip ir kasmet, skaičių mėgėjai leidinyje apie bibliotekas ras viską: kiek jų uždaryta ataskaitiniais metais (dėl švietimo reformos kasmet mažėja sujungtų su mokyklomis filialų), kaip keičiasi personalas (deja, kasmet mažėja bibliotekininkų, baigusių bibliotekininkystės ir informacijos mokslus), kiek dokumentų tenka vienam šalies gyventojui, keliems iš jų tenka dalintis darbo vieta bibliotekoje, kokią dalį vartotojų sudaro besimokantis jaunimas.

Publikuojamos lentelės ir diagramos padės susidaryti vaizdą įvairiais pjūviais, o nedideli filmukai – virtualiai apsilankyti bibliotekose.

Elektroninis leidinys „Lietuvos bibliotekų 2020 metų statistika“ prieinamas visiems skaitytojams Nacionalinės bibliotekos tinklalapyje (Pradžia > Informacijos mokslų specialistams > Profesiniai informacijos ištekliai > Bibliotekų ir spaudos statistika).