Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. gegužės 5 d.

„Knygų starto“ lauknešėliai – šeimoms iš Ukrainos

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka dovanoja projekto „Knygų startas“ lauknešėlius ir iš Ukrainos atvykusioms šeimoms, auginančioms 0–2 metų mažylius. Šia iniciatyva siekiama praskaidrinti pabėgėlių iš karo niokojamos šalies kasdienybę, padėti tėveliams kartu su mažaisiais atrasti skaitymo džiaugsmą ir naudą.

„Džiaugiuosi, kad, padėdami nuo karo nukentėjusioms ukrainiečių šeimoms, nepamirštame ir pačių mažiausiųjų. Dėkoju Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, įrodžiusiai, kad galime greitai pasirūpinti ukrainiečių vaikais: ne tik humanitariniais ir socialiniais poreikiais, emocine būsena, bet ir jų identitetu, vaizduotės lavinimu. Suteikdami galimybę ukrainiečių tėveliams savo mažiesiems skaityti pasakas gimtąja kalba nuo pat pirmųjų dienų, prisidedame prie jų kokybiško gyvenimo starto Lietuvoje“, – sakė projekto globėja Diana Nausėdienė.

Tarptautine patirtimi paremto ankstyvojo skaitymo skatinimo projekto „Knygų startas“ lauknešėlius, įprastai dovanojamus Lietuvos ligoninių gimdymo skyriuose, ukrainiečių šeimos gali gauti Vilniaus pabėgėlių registracijos centre, Maltos ordino pagalbos tarnybos skyriuose, atsiimti Nacionalinėje bibliotekoje ar gauti paštu (kreiptis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.). Tai yra išskirtinė projekto organizatorių iniciatyva, tad lauknešėlių ukrainiečių kalba skaičius ribotas ir jie yra skirti atvykusiems mažyliams. Lietuvoje gimę ukrainiečių vaikai lauknešėlius gaus vadovaujantis įprasta tvarka.

Ankstyvojo skaitymo skatinimo lauknešėlius sudaro Indrės Zalieckienės knygelė „Kapt kapt kapt“, atitinkanti 0–3 metų vaikų galimybes ir poreikius, Nacionalinės bibliotekos skaitymo specialistų parengti patarimai tėvams, kaip skaityti su vaiku, spalvingi skirtukai ir kitos priemonės.

Įgyvendinant projektą „Knygų startas“ siekiama skatinti skaitymą šeimoje ir padėti jauniems tėvams įsisąmoninti ankstyvojo skaitymo svarbą, suteikti jiems reikalingų priemonių ir žinių. Neurologiniu požiūriu pirmi treji vaiko gyvenimo metai yra ypač svarbūs jo raidai. Šiuo laikotarpiu smegenys ima pratintis prie kalbos. Moksliniai tyrimai patvirtina – tam, kad žmogus galėtų labiau atskleisti savo potencialą, nuo pirmųjų dienų jis turi augti kuo turtingesnėje kalbinėje aplinkoje. Skaitymas – vienas iš būdų šią aplinką kokybiškai praturtinti. Jis ugdo vaiko gebėjimus aiškiai reikšti mintis, lavina mąstymą, atmintį ir vaizduotę, moko sutelkti dėmesį, skatina kūrybiškumą ir dar begalę kitų nepaprastai svarbių įgūdžių. Todėl ypač svarbu vaikus su knyga ir skaitymu supažindinti jau nuo pirmųjų gyvenimo dienų. 

Daugiau informacijos apie projektą ir ankstyvojo skaitymo naudą rasite www.knygustartas.lt, taip pat kviečiame mus sekti „Instagramo“ paskyroje knygustartas.

Projektą įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projekto globėja – ponia Diana Nausėdienė.

Ukrainiečių šeimoms skirtų lauknešėlių platinimą parėmė UAB „Technologijų era“.