Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. gegužės 6 d.

Nacionalinė biblioteka dalyvaus Tarptautiniame Lokarno kino festivalyje

Gegužės 6 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas susitiko su Lokarno (Šveicarija) meno galerijos vadovu Arminio’iu Sciolli’iu. Svečiui pristatytos naujos Nacionalinės bibliotekos veiklos aktualizuojant šalies dokumentinį kultūros paveldą ir pristatant meno raidos įvairovę, ugdant visuomenės kultūrinį aktyvumą ir kūrybiškumą. Susitikime taip pat dalyvavo Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos kuruojamo pasaulinės parodos „Expo 2020“ Lietuvos paviljono generalinis komisaras Romas Jankauskas.

Pagal 2021 m. pasirašytą bendradarbiavimo sutartį, susitikime aptartos tolesnės institucijų bendradarbiavimo iniciatyvos ir sritys. Artimiausiuose planuose – šių metų Tarptautiniame Lokarno kino festivalyje pristatyti Nacionalinės bibliotekos rengiamą meno projektą. Kultūrinėje programoje numatoma demonstruoti interaktyvų pasakojimą „Kristijonas Donelaitis – Lietuvos Homeras“, kuris buvo eksponuojamas pasaulinės parodos „Expo 2020“ Lietuvos paviljone, Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) ir sulaukė tarptautinio atgarsio bei didelio susidomėjimo – kompoziciją apžiūrėjo daugiau nei 1 mln. lankytojų.  

Kita projekte numatyta veikla – eksponuoti dokumentinio paveldo artefaktus, saugomus Lietuvos nacionalinės bibliotekos archyvuose. Lokarno kino festivalyje bus pristatyta Lietuvoje gyvenančių kitataučių kultūros, rašto darbų paroda. Joje – lietuvių, lenkų, žydų, karaimų, ukrainiečių dokumentinio paveldo objektai, kuriuose atspindimi bendruomenių istoriniai ir kultūriniai ryšiai su mūsų valstybe. Parodos lankytojai susipažins ir su originaliais dokumentais, ir su naujausiais Nacionalinės bibliotekos dokumentinio paveldo leidybos projektais, šiuolaikinei visuomenei iš naujo aktualizuojančiais vertingiausių istorinių šaltinių turinį. Ekspozicija papildys kino festivalio programą ir suteiks daugiakultūriškumo, išryškins istorinį lietuvių kultūros paveldo atspalvį.

Galerijos „Il Rivellino“ erdvėse bus demonstruojamas ir naujas ukrainiečių dokumentinis filmas „Už mūsų ir jūsų laisvę“ (rež. Larysa Artiugina, Ukraina, 2021 m.), pasakojantis apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą 1990 m. – lietuvių tautos valstybingumo kelią, įkvėpusį ir ukrainiečių kovą dėl nepriklausomybės. Šis filmas, tapęs itin aktualus karo Ukrainoje akivaizdoje, suteiks galimybę Lokarno kino festivalio lankytojams papasakoti apie Lietuvos žmonių paramą Ukrainai ir palaikymą, apie laiko išbandymus atlaikiusią Ukrainos ir Lietuvos santykių raidos dinamiką, siekį būti kartu iki pergalės.

Nacionalinės bibliotekos projektu „Šiuolaikinėmis meninėmis formomis aktualizuoto dokumentinio paveldo pristatymas ir sklaida tarptautinio festivalio renginiuose“ skatinama visuomeninių organizacijų ir institucijų partnerystė, tarptautinis bendradarbiavimas. Projekto partneriai: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas; Vilniaus dailės akademija; Nacionalinė kultūrinių-kūrybinių industrijų asociacija; šiuolaikinių, interaktyvių technologijų įmonė „HoPro“; kūrybinė grupė „Orse“; Lietuvos Respublikos ambasada Čekijos Respublikoje ir Šveicarijos Konfederacijai.