Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. gegužės 31 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2022 m. 5-asis numeris: apie ką jis?

Tema: žaliasis kursas. Kaip prie Lietuvos ir Europos Sąjungos žaliojo kurso gali prisidėti bibliotekos? Vaiva Markevičiūtė apžvelgia Lietuvos bibliotekininkų draugijos Jurbarke organizuotoje tarptautinėje konferencijoje, kuri buvo skirta tvarumui ir pasaulio klimato kaitai, išsakytas pagrindines pranešėjų mintis.

Pokalbis. Geriausia 2021 m. bibliotekininke paskelbta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Projektų valdymo skyriaus vadovė Giedrė Čistovienė. Pernai ji prisidėjo mažiausiai prie 30 projektų, iš kurių net penki yra nacionalinės reikšmės, apimantys ne tik viešųjų bibliotekų, bet ir kitų kultūros bei švietimo institucijų veiklą. Kokių gebėjimų reikia, norint vykdyti tokios plačios apimties projektinę veiklą, ir kada ši veikla pasiteisina, G. Čistovienės klausė Vaidenė Grybauskaitė.

Šiandien aktualu. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka kartu su Valstybine lietuvių kalbos komisija šį pavasarį jau ne pirmą kartą surengė lietuvių kalbai skirtą renginį. Konferencijoje „Lietuvių kalba modernėjančiame pasaulyje“ kelti klausimai, ar lietuvių kalbai gresia išnykimas, ar dirbtinis intelektas gali pakeisti vertėją arba tekstų kūrėją, priminta kalbos atsakomybės svarba, nagrinėta pykčio kalba ir kt. Pagrindines pranešėjų įžvalgas pristato Donata Baniūnienė.

Projektai. Šių metų pradžioje baigtas atnaujinti skaitmeninto kultūros paveldo portalas „E. paveldas“ jau spėjo apaugti mitais. Šioje publikacijoje Dovilė Ivanovienė iškelia dešimt portalo naudotojams kylančių klausimų ar abejonių ir jas paneigia, pateikdama konkrečių paaiškinimų.

Terminų aruodas. Bibliotekininkams vis dažniau tenka pirmiesiems identifikuoti ir tiksliai aprašyti naują spausdintinį ar skaitmeninį teksto, garso, vaizdo ar integruotą išteklių, testuoti naujas duomenų bazes ar kitų informacinių sistemų papildomas funkcijas bei įrankius, teikti statistinius duomenis, siūlyti naujas paslaugas. Visa tai atliekant svarbu susikalbėti – vartoti tikslius terminus. Dalia Jaskonienė pasakoja apie bibliotekų elektroninių paslaugų ir elektroninių išteklių aktualią terminiją.

Bibliotekų turtai. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomas žurnalisto, visuomenės veikėjo Mato Šalčiaus (1890–1940) dienoraštis, rašytas 1923 m., jam gydantis vienoje iš Karaliaučiaus klinikų. Tai vertingas XX a. 3-iojo dešimtmečio visuomenės kultūrinio gyvenimo dokumentas. Jį pristato Arida Riaubienė.

Žvilgsnis į istoriją. Daiva Zarankaitė-Kiniulienė apžvelgia jaunimo organizacijų ir privačių asmenų bibliotekų padėtį Tauragės krašte tarpukariu. Siekiant tarp jaunimo stiprinti tautinę savimonę, patriotizmą, domėjimąsi krašto valstybės praeitimi, buvo steigiami lietuvių tautinės jaunuomenės sąjunga „Jaunoji Lietuva“ ir jaunųjų ūkininkų bibliotekos-knygynėliai.

Biblioteka ir jos vardas. Rašytojo Jurgio Kunčino (1947–2002) vardu pavadinta Alytaus miesto viešoji biblioteka aktyviai prisideda prie to, kad vieno garsiausių Lietuvos prozininkų atminimas išliktų gyvas. Apie bibliotekos veiklas, susijusias su J. Kunčino atminimo įamžinimu, pasakoja Indrė Navickė ir Ilona Krupavičienė.

Ką skaityti. Pirmomis instagramo knygų apžvalgininkų rekomendacijomis žurnale „Tarp knygų“ pasidalinome lygiai prieš metus – 2021-ųjų gegužę. Iki šio numerio jau dešimt knygų gurmanų papasakojo apie 24 dėmesio vertas knygas. Šiame numeryje dėmesio vertus skaitinius rekomenduoja Ugnė Bernikovič (bernikovic_ugne).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,40 Eur.

Naujausią „Tarp knygų“ numerį galima skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršeliuose

Vienas iš parodos „Pasaulio įvairovė Lietuvos knygų iliustracijose“, balandį–gegužę vykusios Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvėje, eksponatų – Kristinos Norvilaitės iliustracijos knygai „Vėžlys Dūmas“ (aut. Gytis Norvilas).