Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. birželio 9 d.

Kultūros naktis Nacionalinėje bibliotekoje

Jau visai netrukus – birželio 17-ąją – naktinį Vilnių nušvies kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis 2022“. Šešioliktą kartą vilniečius ir miesto svečius susipažinti su naujausiomis meno tendencijomis ir laiko patikrinta klasika kviečiantis įvykis po dvejų pandemijos metų grįžta visu pajėgumu. Vilniečius ir miesto svečius festivalis pasitiks su nauju šūkiu – „Šviesa visada laimi“, – skatindamas tiek miestus apgaubiančios nakties, tiek sukrečiančių nūdienos įvykių tamsą išsklaidyti kultūros šviesa.

Kultūros naktį pagrindinėje šalies bibliotekoje – Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje – jūsų laukia įvairi, turininga programa, išskirtinės patirtys ir atradimai.

Vakaro sutemoms artėjant programą pradės judesio spektaklis „Kintantis erdvės pasaulis“. Šeimas su vaikučiais kvies teatralizuotas Brigitte Minne knygos „Fėja raganaitė“ skaitymas. Apie vinilo plokštelių atgimimo fenomeną išgirsite pokalbyje „Vinilo plokštelių kultūros raida Lietuvoje“. Jūsų lauks ir susitikimas su žinoma šiuolaikinio meno kūrėja Monika Furmana, kuri atskleis „(Ne)įmanomos VisaTOS“ atsiradimo paslaptis. Menotyrininkė, parodos kuratorė Danguole Ruškienė kvies susipažinti su fotografo Edžio Jurčio paroda „Būties nerimas“.

Galėsite apžiūrėti ir dvi parodas iš Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fonduose saugomų vertybių. Parodoje „Mano draugas, mano tylus bendražygis“ eksponuojamos XIX a. II pusės – XX a. I pusės fotografijos, kuriose užfiksuoti naminiai ir laukiniai gyvūnai. Kitoje parodoje „Pasaga, kryžiumi, varnu tave gelbsčiu“ – iki šių dienų išlikęs grafų Kosakovskių knygų rinkinys, ikonografiniai ir rankraštiniai dokumentai, padedantys artimiau susipažinti su šios iškilios Lietuvos didikų giminės atstovais ir jų likimais. Ekskursijas po parodas ves Nacionalinės bibliotekos specialistai.

Kultūros naktį Nacionalinėje bibliotekoje užbaigs dviejų dalių muzikinis projektas „Sutemų garsai ir žodžiai“. Pirmoje koncerto dalyje muzikuos Simonas Gilys – jaunas, improvizacijos talentu apdovanotas pianistas. Antrojoje – dainų autoriai ir atlikėjai Bloga Katė (Gabrielė Dzekunskaitė) ir Algis Fediajevas.

Visi renginiai nemokami, į kai kuriuos reikalinga registracija.

Maloniai kviečiame!

Detalesnė Kultūros nakties Nacionalinėje bibliotekoje renginių programa ir registracijų nuorodos – priede.

Trumpai apie Kultūros naktį Nacionalinėje bibliotekoje

Data
birželio 17 d.
Laikas
17 val.
Vieta
įvairios Nacionalinės bibliotekos erdvės
Dalyvavimas
įėjimas laisvas, į kai kuriuos renginius reikalinga išankstinė registracija
Trukmė
4 val.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“