Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. birželio 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2022 m. 6-asis numeris: apie ką jis?

Įvykis. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka šią vasarą kartu su skaityklos „#VilniusSkaito“ organizatoriais vilniečius ir sostinės svečius kviečia į skaityklą po atviru dangumi sostinės Lukiškių aikštėje. Šiemet pirmą kartą čia galima rasti Nacionalinės bibliotekos išleistų knygų. Pasakoja Vaidenė Grybauskaitė.

Tema: tarp mokslininkų ir visuomenės. Piliečių mokslas – tai veikla, kai visuomenės nariai, kurie nėra profesionalūs mokslininkai, savanoriškai įsitraukia į mokslinius tyrimus: pagal mokslininkų parengtą metodologiją atlieka įvairius stebėjimus, renka duomenis, prisideda prie jų apdorojimo. Daiva Steponavičienė, Aistė Pranckutė ir Gintarė Tautkevičienė plačiau pasakoja apie šį gana naują Lietuvoje reiškinį ir, remdamosi Kauno technologijos universiteto bibliotekos patirtimi, apžvelgia, kaip jį galėtų plėtoti šalies bibliotekos.

Pokalbis. 2021 m. geriausio bibliotekos vadovo vardas atiteko Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei Loretai Aleknienei. Pašnekovė pasakoja apie svarbiausius per 15 vadovavimo bibliotekai metų nuveiktus darbus, iššūkius, projektus ir atskleidžia savo sėkmės receptą. Kalbėjosi Asta Stirbytė.

Statistika 2021. Pernai šalies bibliotekų veiklai įtakos vis dar turėjo darbas COVID-19 pandemijos sąlygomis. Švelninant karantiną, bibliotekos pamažu atvėrė daugiau erdvių, plėtė teikiamų paslaugų spektrą, tačiau ataskaitiniais metais vykusi bibliotekų tinklo reorganizacija atsiliepė gyventojams mažėjančiu jų prieinamumu. Tai rodo ir statistikos rodiklių sumažėjimas pagal beveik visus statistikos ataskaitoms teikiamus parametrus. Juos apžvelgia Eglė Dikavičienė.

Šiandien aktualu. Lietuvoje vaikams iki 3 metų skaito tik daugiau nei trečdalis tėčių. Tačiau tyrimais įrodyta, kad tėčių vaidmuo skaitymo veikloje ypač reikšmingas. Kodėl taip svarbu, kad vaikams skaitytų ne tik mamos, bet ir tėčiai, aiškina Inga Mitunevičiūtė. Viktorija Bulyginaitė ir Rūta Lazauskaitė pasakoja apie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ketverius metus iš eilės organizuojamą akciją „Tėčiai skaito vaikams“.

Terminų aruodas. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos biblioterapijos specialistų nuo 2019 m. rengiami užsiėmimai pritraukia vis daugiau susidomėjusių lankytojų. Šiai terapijos rūšiai populiarėjant, svarbu susisteminti šios srities sąvokas, sumažinti jų interpretavimo neapibrėžtumą, todėl Nacionalinėje bibliotekoje pradėtas rengti biblioterapijai aktualių sąvokų duomenynas. Jį pristato Daiva Janavičienė.

Nauji leidiniai. Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos 70-mečio proga išleista dviejų autorių: ilgametės bibliotekų darbuotojos, kraštotyrininkės Audronės Kiršinaitės ir Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojo Almanto Šlivinsko – parengta knyga „Šiaulių rajono bibliotekų istorija – ištakos ir dabartis: Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos raida 1951–2021 m.“ Ją apžvelgia Audronė Kiršinaitė.

Sukaktys. Šią liepą minėsime žinomo lietuvių kalbininko, lietuvių bendrinės kalbos normintojo Antano Salio (1902–1972) 120-ąsias gimimo ir 50-ąsias mirties metines. Šia proga Deimantė Žukauskienė pristato dalį mokslininko lituanistinio palikimo, saugomo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fonduose, primena jo profesinę veiklą.

Ką skaityti. Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės knygų rekomendacijomis. Šiame numeryje dėmesio vertus skaitinius rekomenduoja Viktorija Gerdžiūtė (knygu_muza).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,40 Eur.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Pirmame viršelyje
Jau penktą sezoną sostinės Lukiškių aikštėje veikia skaitykla po atviru dangumi „#VilniusSkaito“, kurioje šiemet yra ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos knygų lentyna. Vygaudo Juozaičio nuotr.

Ketvirtame viršelyje
Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos skaitykla Bernardinų sode. „Letmeseeshots“ nuotr.