Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2022 m. rugsėjo 5 d.

Laisvalaikio skaitykloje – nauji leidiniai apie šiuolaikinę Rusijos politiką

Nuo šiol Laisvalaikio skaitykloje (II a.) Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos skaitytojai gali rasti kelias dešimtis knygų anglų kalba, nagrinėjančių Rusijos politiką, visuomenę ir pagrindinius su šia šalimi susijusius įvykius. Šios knygos gali padėti geriau suprasti ir dabartinį karą Ukrainoje.

Pristatome keletą leidinių:

viršelis 1Putin's people : how the KGB took back Russia and then took on the West / Catherine Belton. London : W. Collins, 2021.

Rusijos kišimasis į Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento rinkimus, ekstremistinės politikos rėmimas Europoje, karas Ukrainoje. Pastaraisiais metais Vladimiro Putino vadovaujama Rusija vykdė suplanuotą kampaniją, siekdama išplėsti savo įtaką ir pakirsti Vakarų institucijas. Kaip ir kodėl visa tai įvyko ir kas tai organizavo?

 

viršelis 2The compatriots : the brutal and chaotic history of Russia's exiles, émigrés, and agents abroad / Andrei Soldatov, Irina Borogan. New York : PublicAffairs, 2019.

Išpuolis Solsberyje prieš keletą metų šmėžavo visose žiniasklaidos antraštėse, tačiau Rusijos šnipinėjimo Europoje istorija vargu ar yra naujas reiškinys. Knygoje nagrinėjamas besikeičiantis Rusijos emigrantų vaidmuo per visą istoriją ir jų sudėtingi, nesunaikinami santykiai su gimtąja šalimi.

 

viršelis 3The man without a face : the unlike rise of Vladimir Putin / Masha Gessen. London : Granta, 2012.

Apie beveik niekam nežinomą, nereikšmingą, neaukštas pareigas užimantį KGB karininką, per keletą metų tapusį didžiausios pasaulyje savo plotu ir gamtinių išteklių gausios branduolinės valstybės vadovu. Skaitydami knygą, pažinsite Putino asmenybę ir gyvenimą, galėsite geriau suvokti jo elgesį. Knygoje gausu šokiruojančių faktų apie jo vaikystę, jaunystę, charakterį ir veiklos stilių.

 

viršelis 4It was a long time ago, and it never happened anyway : Russia and the Communist past / David Satter. New Haven : Yale University Press, 2012.

Autorius tyrinėja moralinę ir dvasinę Rusijos visuomenės krizę. Jis parodo, kaip valdžia gali paneigti savo piliečių prigimtinę vertę, o gyventojai su tuo sutikti. Autorius samprotauja, kodėl tiek daug rusų aprauda sovietinį režimą. Plačiai nagrinėdamas požiūrį į gyvuosius ir mirusiuosius, praeitį ir dabartį, valstybę ir individą, knygos autorius pateikia savitą ir naują Rusijos patirties supratimo būdą.

 

viršelis 5The Skripal files : Putin, poison and the new spy war / Mark Urban. London : Pan Books, 2019.

Knygoje aptariamas vienas labiausiai šokiruojančių incidentų, pastaraisiais metais įvykusių Didžiojoje Britanijoje, – Skripalių apnuodijimai Solsberyje. Laidų vedėjas ir istorikas Markas Urbanas turėjo galimybę apklausti Sergejų Skripalį likus vos keliems mėnesiams iki jo apnuodijimo. Knygoje autorius paaiškina, kodėl Skripalis buvo pasirinktas taikiniu ir kaip jo gyvenimas atskleidė naują šnipų karo tarp Vakarų ir Rusijos erą.

 

viršelis 6Putin v. the people : the perilous politics of a divided Russia / Samuel A. Greene, Graeme B. Robertson. New Haven : Yale University Press, 2019.

Putino valdymo istorija pateikiama per tam tikrų įvykių prizmę: protestus „Už sąžiningus rinkimus“, Krymo aneksiją ir karą Rytų Ukrainoje. Autoriai remiasi interviu, apklausomis, socialinių tinklų duomenimis, nutekintų dokumentų turiniu, visa tai parodo, kaip sunkiai Putinas turi dirbti, kad išlaikytų masinį visuomenės palaikymą. Knygoje atskleidžiama Kremliaus naudojama taktika Putino populiarumui sustiprinti. Į dienos šviesą iškeliamos ambicijos, emocijos ir susiskaldymas, klestintys Rusijos politikoje. Knyga parodo kryžkeles, į kurias Putinas atvedė savo šalį. Kūrinys padeda suprasti, kodėl Putino valdžia yra trapesnė, nei atrodo.

 

Knygas šia tema rasite atviroje Laisvalaikio knygų skaitykloje (II a.).

Daugiau informacijos apie Laisvalaikio knygų skaityklos paslaugas rasite čia ›.