Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. spalio 4 d.

„Kalbos klubas“ ir „Kalbos klubas plius“ pradeda naują sezoną

Šį mėnesį „Kalbos klubas“ ir „Kalbos klubas plius“ pradeda naują sezoną. Sezonas nušvies naujus kalbos reiškinius, procesus, kuriuose atsiskleidžia kalbos reikšmė ir svarba, įvairias kalbines įdomybes. Kalbos klubo autorė ir pokalbių vedėja –  prof. dr. Jolanta Zabarskaitė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vyr. metodininkė-tyrėja.

Karas skaudžiai išryškimo daugelį reiškinių, apie kuriuos anksčiau nebuvome pagalvoję, todėl daug dėmesio skirsime kalbai ir karui: propagandai, ideologijai, performatyvumo vaidmeniui, kalbinei naratyvų formavimo(si) problematikai, kalbos politikai ekstremaliomis aplinkybėmis. Kita šio sezono tema – raštas kaip kultūros artefaktas ir istorijos ženklas, kurį reikia mokėti šifruoti. Pristatysime pasaulyje esančias rašto sistemas, jomis reprezentuojamas kalbas, jų sąsajas su lietuvių kultūros istorija. Dalyvaus įdomūs pašnekovai – Jonas Ohmanas, Gintautas Mažeikis, Dainius Radzevičius, Antanas Smetona, Vytis Vidūnas, ir dar daugelis charizmatiškų asmenybių. Bus ir tik lietuvių kalbai svarbių temų. Toliau nagrinėsime skaitmeninę lietuvių kalbos ateitį, prisiminsime lietuviškos abėcėlės istoriją, kalbėsime, kodėl svarbu pasidomėti vardų kilme, ką duoda skaitymas lietuviškai ir t. t.

Pokalbių ciklas prasidės nuo lietuviškos abėcėlės istorijos. Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto docentas dr. Antanas Smetona papasakojo apie tai, kokios asmenybės yra „kaltos“ dėl žodžių rašybos taisyklių gausos, kada iš lietuviškos abėcėlės buvo išmesta w ir kodėl jos sugrąžinimą tikrai būtų palaiminęs Vincas Kudirka.

Pirmoji naujojo sezono laida pasirodys jau spalio 6 d.

Laidų įrašus galite rasti Nacionalinės bibliotekos svetainės Mediatekoje ir „Youtube“ paskyroje.