Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2022 m. spalio 26 d.

Atviroji prieiga – lengvesnis būdas patogiau pasiekti mokslinius šaltinius

Kitaip nei prenumeruojamos duomenų bazės, atvirosios prieigos (angl. Open Access) ištekliai visada užtikrina nemokamą ir laisvą prieigą prie recenzuojamų mokslinių žurnalų ir kitų mokslinių leidinių, mokymosi medžiagos. Tai iniciatyva, skatinanti kuo didesnį mokslinės informacijos pasiekiamumą, sklaidą, mokslininkų bendradarbiavimą ir inovacijas.

Pateikiame pagrindinius 5 atvirosios prieigos principus:

  • Straipsnių autoriai gali pasiekti platesnę auditoriją didindami informacijos pasiekiamumą, o skaitytojui nereikia mokėti mokesčių už atvirosios prieigos straipsnių skaitymą.
  • Atvirosios prieigos straipsniai yra greičiau pasiekiami ir daugiau cituojami, palyginti su prenumeruojamuose ištekliuose publikuojamais straipsniais.
  • Skaitantieji straipsnius visada būna informuoti apie atvirąją prieigą, o institucijos gali kelti savo autorių darbus į atvirosios prieigos saugyklas tam, kad padidintų matomumą.
  • Tiesiogiai pasiekiami rezultatai įkvepia kitus mokslininkus rašyti straipsnius, o tai pagerina tarpdisciplininius ir daugiadalykius mokslinius tyrimus.
  • Tyrimų rezultatai yra nedelsiant prieinami visiems, iškart paskelbus, o tai reiškia, kad atvirosios prieigos straipsnius galima surasti greičiau ir patogiau.

Siūlome atrasti svarbiausius atvirosios prieigos išteklius:

DOAJ (Directory of Open Access Journals) – tai atvirosios prieigos žurnalų katalogas, įkurtas 2003 m. Tai nepriklausoma, pelno nesiekianti organizacija, kurioje autoriai kelia savo mokslinius straipsnius, o skaitytojai juos gali skaityti visiškai nemokamai. Kataloge yra 17 tūkst. žurnalų, informacija keliama iš 130 šalių, o tekstai rašomi net 80 kalbų.

DOAB (Directory of Open Access Books) – atvirosios prieigos knygų katalogas, kuriame pateikiamos visatekstės elektroninės knygos įvairių mokslų temomis. Tai yra patikimas šaltinis, skirtas atvirajam mokslui. Katalogas yra atviras visiems leidėjams, leidžiantiems akademines, recenzuotas atvirosios prieigos knygas, kurios atitinka akademinius standartus. Skaitytojai gali atrasti reikalingas knygas savo moksliniams darbams įvairiomis aktualiomis temomis.

Dar daugiau naudingos informacijos ir šaltinių rasite skiltyje „Atvirosios prieigos ištekliai“. Susipažinsite su atvirosios prieigos nauda, žurnalais, talpyklomis ir iniciatyvomis.

Taip pat Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka siūlo skaityti atvirosios prieigos mokslo leidinius, kuriuose rasite mokslinių straipsnių, metodologinių leidinių ir bibliotekų statistiką.

Skaitykime, pažinkime, dalinkimės ir atraskime atvirąją prieigą kartu!