Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. spalio 28 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2022 m. 10-asis numeris: apie ką jis?

Įvykis. Šį rudenį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pirmą kartą organizuota „UNESCO savaitė“ – rugsėjo 19–23 d. skirtingų sektorių ir organizacijų atstovai, ekspertai buvo kviečiami diskutuoti apie kultūros, švietimo ir mokslo aktualijas. Apie savaitės renginius pasakoja Vaidenė Grybauskaitė.

Tema: kultūros ateitis. Šiandien svarbu kalbėti ne tik apie regioninę, socialinę ir ekonominę, bet ir augančią kultūrinę atskirtį, kelti klausimus apie kultūros patrauklumą ir prieinamumą – jos vartojimo netolygumus ir pasekmes. Kokia kultūros padėtis bus 2050-ųjų Lietuvoje? Apie tai kalbėta Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtoje diskusijoje „Lietuva 2050-aisiais be kultūrinės atskirties – ką galime padaryti jau šiandien?“. Svarbiausias žinomų Lietuvos kultūros asmenybių išsakytas mintis apibendrina Vaiva Markevičiūtė.

Šiandien aktualu. Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bibliotekose Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje inicijavo renginių ciklą „Atrask galimybes“, skirtą asmeninio asistento paslaugai pristatyti. Ciklo renginiuose susitiko skirtingą negalią turintys žmonės, jiems talkinantys asmeniniai asistentai, bibliotekininkai, kitų kultūros įstaigų darbuotojai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai. Patirtiniai susitikimai – tai naujoviška, įdomi ir veiksminga forma visuomenę ir specialistus supažindinti su įvairias negalias turinčiais žmonėmis. Apie šiuos susitikimus pasakoja Ramunė Balčikonienė.

Nauji leidiniai. Violeta Černiauskaitė pristato Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos 2022 m. išleistą „Lietuvos informacijos ir dokumentavimo standartų žinyną“, padėsiantį bibliotekų darbuotojams geriau pažinti aktualių informacijos mokslų ir dokumentavimo sričių standartizavimą.

Pranciškaus Skorinos metai. Šiemet sukanka 500 metų, kai išleista Pranciškaus Skorinos „Mažoji kelionių knygelė“ – pirmoji Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje išspausdinta knyga. Siekiant paminėti šį jubiliejų ir priminti Skorinos indėlį į spaudos atsiradimą ir plėtrą Lietuvoje bei Rytų Europoje, 2022-ieji paskelbti Pranciškaus Skorinos metais. Aušra Navickienė pasakoja apie skorinistikos atradimus ir su šiuo LDK veikėju susijusių sukakčių minėjimus Lietuvos akademinėje aplinkoje.

Žmogus ir laikas. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus fonduose saugomo naujienų agentūros ELTA archyvo nuotraukos atstovauja oficialiajai ir tam tikra prasme propagandinei sovietinės Lietuvos kultūrai. Kęstutis Šapoka analizuoja du 1978−1982 m. Eltos nuotraukų blokus: „Respublikos panoramos“ savaitinių reportažų fotografijas, reprezentuojančias Lietuvos sovietinę „tikrovę“, ir pogrindinės kultūros apraiškas avangardinėse fotografijose, koliažuose ir asambliažuose.

Geroji patirtis. 1920 m. Steigiamojo Seimo posėdžio pirmas darbotvarkės klausimas, kurį paskelbė pirmininkas Aleksandras Stulginskis, buvo dėl Seimo bibliotekos steigimo. Nuo 1921 m., kai buvo įsteigta, Seimo biblioteka išgyveno įvairių savo veiklos, struktūros, net pavadinimo pokyčių, o nuo 2020-ųjų, įsikūrusi Seimo III rūmuose, ji teikia paslaugas Seimo nariams, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarams, teisės studentams, mokslininkams, čia gali užsukti vilniečiai ir miesto svečiai. Apie Seimo bibliotekos veiklą pasakoja Rasa Praninskienė.

Ką skaityti. Klausimas, kokį skaitinį pasirinkti, neretai kamuoja ir knygų gurmaną, ir dar tik pradedantįjį skaitytoją. Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės knygų rekomendacijomis. Šiame numeryje dėmesio vertus skaitinius rekomenduoja Ineta Sakapilvytė (nemnemphoto.eu).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,40 Eur.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Pirmame viršelyje

Augustiniečių Šv. Tomo bažnyčios, kurioje galimai palaidotas pirmosios spausdintos knygos Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje leidėjas Pranciškus Skorina, ir vienuolyno biblioteka istoriniame Prahos Mažojo miesto kvartale. Mildos Kvizikevičiūtės nuotr.