Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. lapkričio 29 d.

Svečiuose – Izraelio nacionalinės bibliotekos direktorius

Lapkričio 28–29 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko mokymai, skirti istorinei žydų spaudai Lietuvoje. Seminarus, bendradarbiaudama su Lietuvos nacionaline biblioteka, organizavo Izraelio nacionalinė biblioteka.

Ta proga bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas susitiko su Izraelio nacionalinės bibliotekos direktoriumi Orenu Weinbergu. Susitikime taip pat dalyvavo generalinio direktoriaus pavaduotoja informacijos išteklių ir paslaugų plėtrai Sandra Leknickienė, generalinio direktoriaus patarėja Janina Marcinkevičienė, Komunikacijos ir rinkodaros departamento direktorė Viktorija Pukėnaitė-Pigagienė.

Susitikime pasikeista informacija apie Lietuvos ir Izraelio nacionalinių bibliotekų veiklas ir teikiamas paslaugas, įvykdytus ir vykdomus projektus, pasidžiaugta sėkmingai vykstančiu bibliotekų bendradarbiavimu. Abu bibliotekų vadovai pasidalijo patirtimi statant ir rekonstruojant savo vadovaujamas įstaigas. O. Weinbergas informavo, kad ateinančių metų kovą Jeruzalėje duris atvers naujas modernus Izraelio nacionalinės bibliotekos pastatas.

Generalinio direktoriaus pavaduotoja S. Leknickienė papasakojo apie Nacionalinėje bibliotekoje naudojamas informacines sistemas ir jų modernizavimą, sukurtą tvarią kultūros turinio ir skaitmeninių paslaugų infrastruktūrą, suteikiančią dar daugiau atnaujintų paslaugų ir galimybių vartotojams. 

Komunikacijos ir rinkodaros departamento direktorė V. Pukėnaitė-Pigagienė pristatė kultūrinę diplomatiją įprasminančius renginius ir veiklas, ypač akcentavo iniciatyvas ir paramos akcijas, skirtas kovojančiai Ukrainai, Japonijos ir Lietuvos diplomatinių santykių 100-mečio renginių ciklą.

O. Weinbergas padėkojo už galimybę bendradarbiauti su Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centru ir pasidžiaugė, kad į Izraelio nacionalinės bibliotekos istorinės žydų spaudos svetainę „JPress“ jau įtrauktas 51 skaitmenintas judaikos periodinys leidinys, leistas Lietuvoje. Izraelio nacionalinės bibliotekos vadovas susipažino su Lietuvos nacionalinės bibliotekos erdvėmis, apžiūrėjo šiuo metu čia eksponuojamas parodas.