Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Žurnalo iliustracija 2022 m. lapkričio 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2022 m. 11-asis numeris: apie ką jis?

Įvykis. Lietuvos ir Japonijos diplomatinių santykių šimtmečio proga Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atverta knygų ir kitų šias dvi šalis kultūriniais ir diplomatiniais ryšiais saistančių dokumentų paroda „Ryšiai / Kizuna“, kurią parengė Japonijos ambasada ir Lietuvos nacionalinė biblioteka. Apie renginį pasakoja Vaiva Markevičiūtė.

Tema: medijos ir informacinis raštingumas. Nuo 2012 m. UNESCO kasmet rengia Pasaulinę medijų ir informacinio raštingumo (MIR) savaitę – paskutinėmis spalio dienomis diskusijas, seminarus, konferencijas, mokymus ir pan. savo šalyje organizuoja UNESCO valstybės narės. Šiemet 11-ą kartą vykusią MIR savaitę Lietuvoje spalio 24–31 d. pirmąsyk organizavo šalies bibliotekos, o pagrindinė pasaulinio renginio konferencija vyko Nigerijoje. Svarbiausius Pasaulinės MIR savaitės akcentus aptaria Vaiva Markevičiūtė.

Šiandien aktualu. Kai Rusijos agresoriai ėmė brutaliai naikinti Ukrainos kultūros ir švietimo įstaigas, Europos bibliotekos tapo savotiškomis taikos tvirtovėmis ukrainiečių karo pabėgėliams – čia jiems teikiama parama bei reikiamos paslaugos. Būti naudingos iš Ukrainos atvykstantiems žmonėms stengiasi ir Lietuvos bibliotekos. Apie Europos bibliotekų paslaugas ukrainiečiams pasakoja Virginija Švedienė.

Terminų aruodas. Violeta Černiauskaitė pristato Naujažodžių duomenyną – lietuvių kalbos duomenų bazę, kurioje nuo 2011 m. registruojami nauji žodžiai (tiesa, nebūtinai taisyklingi ir teiktini bendrinei kalbai), naujos žodžių reikšmės, santrumpos. Autorė samprotauja, kuo ši duomenų bazė gali būti naudinga bibliotekininkų bendruomenei.

Žvilgsnis į istoriją. Šiais metais seniausias Lietuvos miestas Klaipėda švenčia 770 metų jubiliejų. Šia proga Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka parengė ir įgyvendino projektą „Klaipėdos ženklai ir jų sklaida“. Biblioteka surinko išsamią medžiagą apie miesto herbo istorinę raidą, jo ir heraldinių simbolių sklaidą ne tik Lietuvoje, bet ir svetur. Uostamiesčio ženklus aptaria Jurga Bardauskienė.

Biblioteka ir jos vardas. Dramaturgas, prozininkas, vertėjas Viktoras Miliūnas (1916–1986) savo gyvenimą su Nida susiejo nuo 1961-ųjų, kai čia įsigijo žvejo namo dalį. Kuršių marios, Nidos žmonių gyvenimai, jų svajonės ir nesėkmės – pagrindinės rašytojo kūrybos temos. Todėl niekam nekilo klausimų, kodėl prieš septyniolika metų Neringos savivaldybės viešajai bibliotekai suteiktas būtent V. Miliūno vardas. Apie bibliotekos veiklą įamžinant ir puoselėjant V. Miliūno atminimą pasakoja Dalia Greičiūtė.

Žmogus ir laikas. Laimutė Cibulskienė kviečia prisiminti tautosakininką, lietuvybės Dainavoje saugotoją ir gaivintoją kunigą Juozą Čapliką-Šimtakojį (1876–1961), kurio knyga „Trakiečių dzūkų dainos“ neseniai praturtino Varėnos viešosios bibliotekos Kraštotyros leidinių fondą. Ši knyga įėjo į lietuvių folkloristikos istoriją kaip pirmasis spausdintas dzūkų liaudies dainų tekstų rinkinys.

Ką skaityti. Klausimas, kokį skaitinį pasirinkti, neretai kamuoja ir knygų gurmaną, ir dar tik pradedantįjį skaitytoją. Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais dalijamės knygų rekomendacijomis. Šiame numeryje dėmesio vertus skaitinius rekomenduoja Miglė Rastenienė (migle_tarp_knygu).

Užsienyje. Lietuvos bibliotekos siekia užtikrinti tinkamas sąlygas ir galimybes individualių poreikių turintiems skaitytojams. Norėdamos sužinoti, kaip panašios nuostatos įgyvendinamos svetur, šešios Lietuvos aklųjų bibliotekos specialistės viešėjo Briuselyje, specialiojoje „Luisterpunt“ bibliotekoje. Justina Gagarina pasakoja, kaip biblioteka, skirta spausdinto teksto negalintiems skaityti asmenims, bendradarbiauja su savo šalies viešosiomis bibliotekomis ir kaip jose įgyvendinamas „bibliotekos visiems“ principas.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,40 Eur.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršeliuose

Leonora Kuisienė. Knyga-objektas „Puikybė II“, 2022. Naudotos medžiagos: oda, žalvaris, žalvario spalvos metalas, popierius, medvilnės virvė, spaudės. Atlikimo technikos: prancūziškas dygsnis, popieriaus sendinimas, odos graviūra, dažymas, lakavimas, klijavimas. Šis darbas eksponuotas Kalvarijos savivaldybės viešojoje bibliotekoje surengtoje L. Kuisienės meninės knygrišystės parodoje. Plačiau apie parodą – p. 37. Leonoros Kuisienės (1-as viršelis); Astos Jankeliūnienės (4-as viršelis) nuotraukos