Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. gruodžio 12 d.

Monarchų šeimų istorijos: leidinių ekspozicija Laisvalaikio skaitinių erdvėje

Rugsėjo 8 dieną mirus Jungtinės Karalystės monarchei Elžbietai II, pasaulio dėmesys dar kartą nukrypo į karališkąją šeimą: apžvelgta ištisa septynis dešimtmečius trukusi karalienės buvimo soste epocha, apkalbėta sosto paveldėjimo tvarka, belaukiant Karolio III karūnavimo, aptarinėjamas princo Hario ir jo žmonos Megan elgesys, prisiminta ir tragiškai žuvusi velionės marti princesė Diana. Iškart po Elžbietos II mirties lietuvių kalba pasirodžiusi britų žurnalisto Matthew Dennisono parašyta biografija „Karalienė“ greitai pateko į perkamiausių ir skaitomiausių knygų sąrašus.

Jungtinės Karalystės monarchai – anaiptol ne vienintelė visuomenės dėmesio centre atsidurianti šeima. Štai XIX a. viduryje Vienoje už Austrijos imperatoriaus Pranciškaus Juozapo Habsburgo ištekėjusi Bavarijos kunigaikštytė Elžbieta, meiliai vadinta Sisi, irgi buvo pavergusi žmonių širdis ir tapusi jų „Pasakų karaliene“. Imperatorienės Sisi istorija, suguldyta amerikiečių žurnalistės ir rašytojos Allison Pataki knygose, sužavėjo istorinių romanų gerbėjus visame pasaulyje. Garsųjį šio žanro atstovą austrų rašytoją Stefaną Zweigą irgi kūrybiškai traukė stiprios karalienių asmenybės. XVI a. nukirsdintoji Škotijos monarchė Maria Stuart tapo vieno įspūdingiausių jo sukurtų biografinių romanų heroje. Panašaus tragiško likimo Prancūzijos karalienė Marija Antuanetė, karaliaus Liudviko XV žmona, – kito ne mažiau įstabaus S. Zweigo kūrinio veikėja. 

Visuomenės susidomėjimas valdovų šeimomis mena dar valstybių formavimosi ištakas ir, matyt, egzistuos tol, kol gyvuos pati žmonija. O ar deramą dėmesį karalių šeimų istorijoms skiriame mes, lietuviai? Neseniai buvo prisiminta karalienės Barboros Radvilaitės 500 metų gimimo sukaktis ir  bene garsiausia mūsų valstybės didžiūnų meilės istorija. Kiek šaltiniais grįstų  jos biografijų turime? O romanų? Ar esate skaitę Barboros Radvilaitės laiškus mylimajam Žygimantui Augustui? Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Jogaila Vladislovas turėjęs keturias žmonas ir, kaip teigiama, tik senatvėje patyręs laimę dėl meilės. Ką apie tai žinote?

Kviečiame skaityti, mėgautis ir sužinoti. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Laisvalaikio skaitinių erdvėje (III aukšte) parengta leidinių ekspozicija „Monarchų šeimų istorijos“. Joje – per 60 leidinių: atrinkome įdomiausius istorinius romanus, dokumentinius ir beletrizuotus pasakojimus apie Europos karališkuosius asmenis, jų šeimas, meilės nuotykius, rūmų intrigas, valdymo peripetijas su daugybe istorinių detalių. Tikimės, kad šios ekspozicijos leidiniai paskatins pasidomėti iškiliomis pasaulio ir istorijos asmenybėmis bei jų epochomis. Visas knygas galima skolintis skaityti į namus.

Maloniai kviečiame apsilankyti.