Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. gruodžio 16 d.

Kalėdiniai garso įrašai ir natos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

Kviečiame pasinerti į švenčių laukimo nuotaiką – Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje pavartyti kalėdinius leidinius, pasiklausyti muzikos, atrasti garso įrašus ir natas šventinei nuotaikai sukurti.

Klausykitės tradicinės klasikinės ir populiariosios Kalėdų muzikos vinilinėse ir kompaktinėse plokštelėse bei audiokasetėse. Siūlome susipažinti su keliomis išskirtinėmis vinilinėmis plokštelėmis, kurias šiuo metu rasite skaityklos lentynose:

Viršelis

Oratorio de Noël, op.12 / Camille Saint-Saëns. – Stockholm : Caprice : Proprius Musik, 1981

Vos per dvi savaites sukurta garsiojo prancūzų kompozitoriaus C. Saint-Saënso Kalėdų oratorija buvo skirta 1858 m. šventinėms mišioms ir yra kupina didžiųjų muzikos klasikų J. S. Bacho, G. F. Handelio, W. A. Mozarto įtakų. Plokštelėje skamba žinomų vokalistų – Anne Sofie von Otter, Ulfo Lundmarko, Britt-Marie Aruhn ir kt. – balsai. Nedidelė lyriškos nuotaikos oratorija yra tradicinis liturgijoje pritaikomas kūrinys.

Knygos viršelis

Kalėdų giesmės / [atlieka] Broniaus Budriūno vokalinis ansamblis, vadovas Bronius Budriūnas. – 1961

JAV susikūrusio emigravusių lietuvių ansamblio, kuriam vadovavo chorvedys ir kompozitorius Bronius Budriūnas, įrašytos Kalėdų giesmės. Didžiąją jų dalį sudaro tradicinės tarpukario lietuviškos giesmės ir ansamblio vadovo kūriniai. JAV veikę muzikos ansambliai buvo vienas iš tiltų, perkėlusių tradicinę lietuvių muziką iki mūsų dienų.

Knygos viršelis

Grupė „Kardiofonas“.[Москва] : Мелодия ; [Vilnius] : Вильнюсская студия грамзаписи, © 1988

1986–1989 m. aktyviai kūrusios grupės „Kardiofonas“ albume – netradicinė šventinė daina „Kalėdinė eglutė“, kurią prieš kurį laiką galėdavo paniūniuoti bet kuris lietuviškos muzikos gerbėjas. Daina sukurta poeto Antano A. Jonyno žodžiais ir iki šiol nepamiršta – naujai perdainuojama, skamba renginiuose ir aranžuotėse.

Šventiniu laikotarpiu Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje taip pat naudokitės Kalėdų muzikos natomis, tarp kurių – dainelės vaikams, klasikiniai ir džiazo fortepijoninės muzikos kūriniai, choro giesmės, dainos. Galite groti Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje arba iš anksto rezervavę vietą Muzikavimo erdvėje.

Primename, kad lietuviškos Kalėdų muzikos galima klausytis ir portale epaveldas.lt. Paspaudę šią nuorodą, išgirskite šimtmečio senumo Antano Vanagaičio „Kalėdų pasveikinimą“ jau dabar arba naršykite ir ieškokite kitų lietuviškų garso įrašų.