Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. vasario 13 d.

Kviečiame kartu minėti Vasario 16-ąją

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia kartu minėti Vasario 16-osios šventę ir dalyvauti jos renginiuose. Programoje – diskusijos, dokumentų ekspozicija, stalo žaidimų popietė.

Vasario 14 d., antradienį, 17.30 val. Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centras Vasario 16-osios šventės ir jauniausiojo signataro Kazimiero Bizausko gimimo 130-ųjų metinių proga organizuoja diskusiją „Laisvė kvadratu: ar laisvė augina laisvę?“. Kiek politinė, o kiek vidinė laisvė prisideda prie brandžios visuomenės augimo? Kaip kiekvienas galime pažadinti savo gebėjimą įgalinti kitus, ugdyti sąmoningumą ir praktikuoti atidumą kitiems kasdienybėje? Į šiuos ir kitus klausimus diskusijoje pagelbės atsakyti dr. Vilma Bukaitė (Lietuvos nacionalinio muziejaus Signatarų namų istorikė), Paulina Drėgvaitė (Lietuvos žmogaus teisių centro švietimo veiklų vadovė), Karolis Vyšniauskas (NARA tinklalapio ir tinklalaidės redaktorius). Diskusiją moderuos Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vyriausioji tyrėja Ieva Šimanauskaitė.

Diskusija vyks Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje, II a.

Vasario 16-osios proga Valstybingumo erdvėje taip pat atveriama K. Bizausko metinėms skirta nedidelė ekspozicija, atspindinti pagrindinius K. Bizausko, kaip valstybės kūrėjo, veiklos momentus. Ekspozicijoje – autentiški dokumentai iš Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomo Kazio Bizausko rankraščių fondo: nuotraukos, korespondencija, visuomeninės ir diplomatinės veiklos dokumentai. Ekspozicija veiks nuo vasario 14 d. iki kovo 11 d.

Pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, vasario 15 d., trečiadienį, kviečiame 14–18 val. dalyvauti stalo žaidimų popietėje „Lietuvai ir apie Lietuvą“ (reikalinga registracija). Žaisdami keliausime po Lietuvą, atrasime įdomiausias ir lankomiausias šalies vietoves, nuvyksime į saugomas teritorijas ir susipažinsime su jų vertybėmis, sėlinsime miškuose, pelkėse ir laukuose bandydami fotoaparatu užfiksuoti mūsų gamtoje gyvenančius gyvūnus, taip pat sustiprinsime žinias apie svarbiausius Lietuvos istorinius įvykius. Renginys vyks Vaikų ir jaunimo literatūros departamento skaitykloje (I a.).

Vasario 20 d., pirmadienį, 10 val. vyresniųjų klasių moksleiviai rinksis į antrą renginių ciklo „Trys laisvės spalvos“ susitikimą. Mokiniai, pasitelkdami meninę koliažo techniką, turės galimybę atskleisti, kas jiems šiandien yra šviesa, taika bei drąsa.