Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. kovo 9 d.

Kovo 11-osios renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba priėmė istorinės reikšmės dokumentą – Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Aktą.

Minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą, kovo 10 d. 18 val. kviečiame į režisieriaus Karolio Kaupinio filmo „Nova Lituania“ seansą (trukmė – 96 min.). Seansas vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje (V a.). Filmas pripažintas geriausiu Atėnų ir Rygos kino festivaliuose, apdovanotas šešiomis „Sidabrinėmis gervėmis“.

Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook.

Kovo 11-osios aktas buvo priimtas sovietų okupacijos sąlygomis. Jaunajai kartai, gimusiai jau nepriklausomoje Lietuvoje, itin svarbu žinoti istoriją, įvertinti tai, ką turime, išnaudoti nepriklausomybės teikiamas galimybes, kartu kurti mūsų valstybės ateitį, branginti ir saugoti tai, ką mums perdavė tėvai ir seneliai.

Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas vyresniųjų klasių moksleiviams parengė renginių ciklą „Trys laisvės spalvos“ – ne tik prisiminti šias istorines dienas, bet ir įprasminti jas atliekant kūrybinę užduotį, kurioje siūloma vizualizuoti Lietuvos vėliavos spalvų simboliką. Sausio 13-ąją buvo apmąstyta geltona – šviesos ir tikėjimo – spalva, Vasario 16-ąją – žalia – gamtos ir ramybės spalva, o Kovo 11-ąją – raudona – drąsos ir kovos spalva. 

Koliažo technika sukurti moksleivių darbai pavirs bendru kūriniu. Mokiniai įgyvendins galimybę atskleisti, kas jiems šiandien yra šviesa, taika ir drąsa. Dirbtuves moksleiviams veda dailininkė Sigutė Chlebinskaitė. 

Į paskutinįjį ciklo užsiėmimą kovo 11 d. 10 val. Nacionalinės bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V a., 535 kab.) kviečiame 4–6 klasių moksleivius. Renginio trukmė – apie 1,5 val. Atėję į susitikimą moksleiviai turės galimybę užbaigti bendrą kūrinį, skirtą Lietuvos laisvei švęsti. 

Registracija ir informacija telefonu (8 5) 239 8561. 

Kviečiame dalyvauti! Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“..

Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ paskyroje publikuotas Kalbos klubo pokalbis, skirtas Kovo 11-ajai „Lietuvių kalba skaitmeninėje tikrovėje“. Diskutuojama apie tai, kad svarbu saugoti ne tik geopolitinę, bet ir skaitmeninę laisvę.

Europos Sąjunga pasisako už skaitmeninę kalbų lygybę (Digital Language Equality). Ar pakanka, kad visos kalbos būtų pritaikytos kalbos technologijoms, t. y. vyktų sklandūs vertimai iš visų į visas kalbas, būtų tikslios paieškos, atsirastų įvairių daugiakalbių botų ir t. t.? Tai garantuoja kalbų išlikimą. O unikalaus pasaulėvaizdžio, glūdinčio nacionalinėse kalbose, išlikimą? Ar mūsų unikalios lietuviškos tapatybės reikės pasauliui globalėjant? Dirbtinį intelektą (DI) – pasaulio kolektyvinį protą – šiuo metu kuria globalios IT kompanijos. DI komunikuoja lietuviškai, bet mąsto globaliai. Ar globalaus DI įsigalėjimas reikštų skaitmeninę lietuviškos tapatybės okupaciją? Ar mums reikia lietuviškai mąstančio DI?

Atsakymai į šiuos ir kitus įdomius bei sudėtingus klausimus – pokalbyje su vadybos ir komunikacijos teoretiku prof. dr. Arūnu Augustinaičiu.

Laidos įrašą galite pažiūrėti čia: https://youtu.be/UMPEFEuK2cA

Tauta auga ir subręsta tik pažinimu ir išmintimi, kuri kaip tikroji sąmonės šviesa ateina iš tyliųjų mūsų susitikimų su knyga, rankraščiais, meno leidiniais, visais elektroniniais pavidalais sukauptais ir mums atveriamais pažinimo šaltiniais. 1918 m. vasario 16 d. paskelbtai nepriklausoma ir 1990 m. kovo 11 d. atkurtai Lietuvai labiausiai reikia asmenybių šviesos, kūrėjų išminties, dvasinės brandos ir pasiaukojimo kuriant bendrą gėrį.

Švęskime mūsų valstybės šventes prasmingai.