Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. kovo 9 d.

Prof. dr. R. Gudauskas dalyvavo tarptautiniame kongrese „Naujas solidarumas naujai erai“

Kovo 6–8 d. Mikolaikose (Lenkija) vyko 8-asis Europos vietos savivaldos kongresas „Naujas solidarumas naujai erai“ (New solidarity for a New Era). Pagrindinio Ekonominio forumo Karpače organizatoriaus Rytų studijų instituto kvietimu jame dalyvavo ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Europos vietos savivaldos kongresas – tai vietos valdžios atstovų, regionų elito susitikimų su valstybės valdymo, nevyriausybinių organizacijų (NVO) ir verslo atstovais vieta ir platforma keistis nuomonėmis bei idėjomis.

Daugiašalis Europos regionų ir miestų bendradarbiavimas pastaraisiais metais išaugo į socialinį ir ekonominį reiškinį tiek, kad daro didelę įtaką ne tik atskirų šalių, bet ir viso Europos žemyno politikai ir ekonomikai. Vienas iš kongreso tikslų yra sukurti palankią atmosferą ir geresnes bendradarbiavimo sąlygas Vidurio Europos šalims ir regionams, kviečiant tarptautines institucijas ir savo sričių ekspertus keistis idėjomis ir pristatyti savo regionų gerąją patirtį dalyvaujant kongreso diskusijose.

Dalyvaudamas ekspertų diskusijoje „Ar kultūra prieinama visiems?“ Nacionalinės bibliotekos vadovas prof. dr. R. Gudauskas pristatė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos situaciją, akcentavo originalias bibliotekos patirtis.

Nacionalinė biblioteka kuria įvairialypę vertę skirtingoms socialinėms grupėms, bendruomenėms ir asmenims. Tai moderni žinių erdvė, turinti puikią infrastruktūrą, kurioje vyksta įvairios edukacinės ir kūrybinės veiklos. Dėl prieinamumo biblioteka yra puiki vieta kultūrinei savimonei ugdyti ir tapti kūrybine aplinka, palengvinančia savikūrą ir saviraišką kiekvienam visuomenės nariui. Nacionalinėje bibliotekoje kuriami aukštos kokybės kūrybinių industrijų produktai, jų gamybai pasitelkiant vaizduojamąjį meną, amatus, fotografiją, dizainą (knygų dizainą), leidybą ir spausdinimą, madą, kinematografiją, animaciją, scenos meną (teatrą, šokį), interaktyviomis technologijomis papildytąją realybę, naudojant įvairias garso ir vaizdo išraiškos priemones.

Diskusijoje taip pat dalyvavo Christophe’as Bennet, Nacionalinės vietos valdžios institucijų kultūros reikalų direktorių asociacijų federacijos (FNADAC) prezidentas, Prancūzija; Krystianas Iwanowas, Kultūros renginių biuro direktorius, Nacionalinės atminties institutas, Lenkija; Janas Krysiakas, Konfederacijos „Lenkijos karūna“ („Korona Elbląg“) vadovas, Lenkija; Arturas Liudkovskis, Lenkijos kultūros instituto Vilniuje direktorius, Lietuva; Aldona Machnowska-Góra, Varšuvos miesto mero pavaduotoja, Lenkija; Nadiia Moroz-Olshanska, fondo „Mass Spectacles Foundation“ valdybos pirmininkė, Ukraina.

Tarptautiniame renginyje kelti ir aptarti šie klausimai: ar kultūra gali būti reikšmingas vietos identiteto stiprinimo elementas; kaip pasiekti, kad kiekvienam gyventojui būtų sukurti individualius poreikius atitinkantys pasiūlymai, ypač atsižvelgiant į tuos, kuriems gresia atskirtis; kiek vietos valdžios institucijos yra atviros bendradarbiauti su kultūros institucijomis ir NVO šioje srityje; kokia veikla galėtų būti pavyzdys kitoms vietos valdžios institucijoms ir kt.

Lenkijoje vykusiame kongrese dalyvavo daugiau kaip 600 dalyvių iš Lietuvos, Ukrainos, Prancūzijos, Suomijos, Vokietijos, Belgijos, Italijos ir kitų Europos valstybių. Įvyko per 120 ekspertų diskusijų ir debatų.