Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. kovo 22 d.

Naujos knygos šokio, muzikos ir teatro temomis – Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklos fondas papildytas knygomis lietuvių ir anglų kalbomis apie šokį, teatrą ir muziką bei legendines kūrėjų asmenybes.

Knygos viršelisDance and economy, dance transmission : proceedings of the 31st symposium of the ICTM Study Group on Ethnochoreology, 12–18 July, 2021 Klaipėda, Lithuania / edited by Anne von Bibra Wharton and Dalia Urbanavičienė. – Vilnius : ICTM [International Council for Traditional Music], Study Group on Ethnochoreology, Lithuanian Academy of Music and Theatre, 2022. – 353 p.

2021 m. liepos 12–18 d. Klaipėdoje buvo surengtas pasaulinės reikšmės tradicinių šokių tyrinėtojų simpoziumas. Tai pirmas kartas, kai Tarptautinės tradicinės muzikos tarybos padalinys – Etnochoreologijos studijų grupė, jungianti tradicinių šokių tyrinėtojus iš viso pasaulio, mokslinį simpoziumą rengė Baltijos šalyje. Leidinyje skelbiami simpoziumo pranešimai „Šokis ir ekonomika“ ir „Šokio transmisija“.

 

Knygos viršelisBallroom dancing / Alex Moore ; foreword by Stuart Nichols. – 11th ed.. – New York, N.Y. ; London : Routledge, Taylor & Francis Group, 2022. – 263 p.

Klasikiniai šokiai – kvikstepas, fokstrotas, tango – iliustruoti ir aprašyti itin smulkiai. Taip pat ir atnaujintos šokių versijos, patvirtintos šokių čempionatų. Šokių diagramose parodytas kiekvienas vedančiojo ir sekančiojo šokėjų žingsnis, o garsių praeities šokėjų nuotraukos atspindi klasikinių šokių konkursų atmosferą.

 

Knygos viršelisInsights in applied theatre : the early days and onwards / edited by John O’Toole … [et al.]. – Bristol ; Chicago : Intellect, 2022. – 292 p.

Žurnalo „Applied Theatre Research“, tyrinėjančio netradicines, novatoriškas ir radikalias taikomojo dramos teatro formas ir praktikas, 19-os atrinktų straipsnių kolekcija. Tai redaktorių atrinkti reikšmingiausi 2000–2011 m. straipsniai, skirti mokslininkams ir praktikams. Straipsniai sugrupuoti į šešias dalis, apimančias tokias sritis kaip taikomojo teatro apibrėžimas ir prigimtis, bendruomenių kontekstai, įkvepiančios taikomojo teatro formos ir taikomąjį teatrą charakterizuojantys veiksniai, naujų žiniasklaidos technologijų įtraukimas, etnografinė veikla, sėkmės bei nesėkmės istorijos.

 

Knygos viršelisPsychology for Musicians: Understanding and Acquiring the Skills / Robert H. Woody. – 2nd ed. – New York : Oxford University Press, 2022. – 350 p.

Knyga plečia suvokimą apie psichologijos vaidmenį mokant, studijuojant ir atliekant muziką. Muzikos psichologijos tyrimai atskleidė, kaip muzikantai įgyja gebėjimą perteikti emocines intencijas per skambančią muziką, kaip klausytojai ją suvokia jausmų ir nuotaikų pavidalu bei kaip šis procesas yra susijęs su socialine ir kultūrine dinamika. 2007 m. pirmą kartą išleista knyga dabar papildyta naujausių muzikos psichologijos tyrimų įžvalgomis, siekiant skaitytojams pasiūlyti moksliniais tyrimais paremtas idėjas, kurias jie gali lengvai pritaikyti savo muzikinėje veikloje.

 

Knygos viršelisPagrindinis vaidmuo Vytautas Paukštė / Ada Paukštytė, Daiva Šabasevičienė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2023] (Vilnius : Petro ofsetas). – 461 p.

Aktorius Vytautas Paukštė (1932–2022) sukūrė apie 130 vaidmenų teatro scenoje ir 70 – kine. Knygoje, kurią sudarė teatrologė Daiva Šabasevičienė ir aktoriaus dukra Ada Paukštytė, analizuojami Vytauto Paukštės sukurti vaidmenys, pateikiami jį pažinojusių kolegų prisiminimai, pokalbių su Vytautu Paukšte fragmentai, kuriuose išryškėja gilus, filosofinis jo žvilgsnis į teatrą ir gyvenimą.

 

Knygos viršelisŠefas / Darius Krasauskas. – Vilnius : D. Krasauskas, 2022 : BALTO print. – 439 p.

Žurnalistas ir buvęs „ąžuoliukas“ Darius Krasauskas knygoje gyvai ir neformaliai, supažindindamas su užkulisiais ir vesdamas per prisiminimus perteikia garsiausio Lietuvos berniukų choro įkūrėjo Hermano Perelšteino asmenybės bruožus. Knyga atskleidžia legendinio chorvedžio įtaką Lietuvos muzikos kultūrai ir „Ąžuoliuko“ koncertinio bei kasdienio gyvenimo spalvas.

 

Knygos viršelisEthnic piano rolls in the United States / edited by Darius Kučinskas. – Newcastle upon Tyne : Cambridge Scholars, 2021. – 191 p. 

Įvairių tautų fortepijono ritinėliai yra svarbi vis dar mažai tyrinėjamo muzikinio paveldo dalis. XX a. pirmojoje pusėje išpopuliarėję, jie apima kelių žemynų ir įvairių JAV įsikūrusių etninių bendruomenių muzikinį gyvenimą. Lietuvių muzikologo dr. Dariaus Kučinsko sudarytas leidinys atspindi naujausius šių unikalių ir retų kultūros artefaktų tyrimus.

 

Šias ir kitas naujas knygas rasite Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje, V a., 508 kab.
El. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.