Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. kovo 23 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atverta Audriaus Kemežio fotografijų paroda „Kadro metafizika“

Kovo 22 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atverta žymaus lietuvių kino operatoriaus Audriaus Kemežio (1973–2018) ankstyvosios kūrybos retrospektyva. Per 20 kūrybos metų A. Kemežys nufilmavo apie 60 vaidybinių, dokumentinių, trumpametražių bei eksperimentinių filmų.

Parodos kuratorė Elita Užuotaitė susirinkusiesiems pasakojo apie parodos užuomazgas ir pirmąją bei lig šiol vienintelę A. Kemežio ankstyvųjų nuotraukų ekspoziciją Birštono kultūros centre 2022 m. – čia autorius nuo 1985 m. lankė fotografijos būrelį. Parodai atrinkti darbai akivaizdžiai liudija A. Kemežio atidumą vos pastebimoms smulkmenoms. Jos autoriaus kadruose įgyja metafizinį matmenį ir žymi kinematografinio braižo pradžią. Būtent šis A. Kemežio kūrybos akcentas atsispindi parodos pavadinime ir yra parinktas iš kino režisierės Giedrės Beinoriūtės pokalbio su Audriumi Stoniu apie A. Kemežio kūrybą: „Tokia kadro metafizika, kuri gimsta tiesos ir grožio sandūroje“.

Tarti sveikinimo žodį kuratorė pakvietė Birštono fotostudijos „Varpas“ vadovą Povilą Veterį. Jis parodai paskolino eksponatų iš asmeninės kolekcijos. P. Veteris vadovavo Birštono kultūros centro fotografijos būreliui tuo metu, kai jį lankė A. Kemežys, tad turėjo išskirtinę galimybę sekti kūrėjo kelio pradžią. P. Veteris dėkojo už dėmesį A. Kemežio kūrybai ir asmenybei, taip pat G. Beinoriūtei už knygą „Akimirksnis spalvoms suderinti“ (2022), iš jos paimta ir parodos pavadinimą lėmusi citata. Atidaryme dalyvavusi G. Beinoriūtė dėkojo parodos rengėjams ir džiaugėsi, kad iš Birštono į Vilnių atvykusi paroda Nacionalinėje bibliotekoje sėkmingai atskleidžia A. Kemežio kūrybos subtilumą bei jautrumą.

***

A. Kemežio kūrybinis kelias įvertintas daugybe užsienio ir Lietuvos apdovanojimų: keturios Sidabrinės gervės skirtos už operatoriaus darbą filmuose „Moteris ir ledynas“ (2016, rež. A. Stonys), „Meistras ir Tatjana“ (2014, rež. G. Žickytė), „Aš perėjau ugnį, tu buvai su manim“ (2010, rež. A. Stonys), filmuose „Kai aš buvau partizanas“ (2008, rež. V. V. Landsbergis), „Perlas“ (2008, rež. Laimantas Kairys), „Varpas“ (2007, rež. A. Stonys) ir „Žmogus arklys“ (2008, rež. A. Mickevičius).

2010 m. A. Kemežiui įteikta Lietuvos kinematografininkų sąjungos premija, 2015 m. – Lietuvos kino operatorių asociacijos apdovanojimas „Ąžuolas“. 2018 m. skirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija (po mirties).

***

Parodos idėjos iniciatorė Aušra Trakšelytė

Parodos kuratorė Elita Užuotaitė

Parodos architektas Gediminas G. Akstinas

Dizainerė Emilija Dobrovolskienė

Organizatorė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Dėkojame Povilui Veteriui už paskolintus kūrinius

 

Parodą Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje lankytojai galės apžiūrėti kovo 22 d. ‒ gegužės 24 d.

Taip pat kviečiame išgirsti A. Kemežio fotografijos mokytojo Povilo Veterio pasakojimą parodos videoreportaže.