Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Dalyvių nuotrauka 2023 m. balandžio 3 d.

Prahoje diskutuota apie Vilniaus daugiatautiškumą

Kovo 30 d. Lietuvos ambasada Prahoje surengė diskusiją, skirtą Vilniaus 700-ajam gimtadieniui. Renginio partneriai Prancūzijos ir Izraelio ambasados Čekijoje, Lenkijos institutas Prahoje ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Pirmiausia vyko diskusija „Vilnius ir karas: istorijos brutaliosios pamokos“. Joje kalbėta apie mūsų sostinės lietuviškuosius, lenkiškuosius, žydiškuosius ir baltarusiškuosius istorinės raidos aspektus.

Diskusijoje dalyvavo Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė Lara Lempertienė, literatas, geografas ir sociologas Laimonas Briedis, Prahoje gyvenantis vertėjas, žurnalistas, Baltarusijos PEN klubo narys Siarhejus Šupa. Jie diskutavo apie ekstremalių politinių ir socialinių įvykių įtaką Vilniaus istorijai, apie miesto daugiatautiškumą ir įvairių kultūrų reikšmę mūsų sostinės ir valstybės raidai.

Aptartos šiandieninės tragiškos Rusijos karo prieš Ukrainą pamokos. Diskusiją moderavo Lenkijos instituto Prahoje direktorius Maciejus Ruczajus.

Antroje renginio dalyje Izraelio ambasadorė J. E. Anna Azari, Prancūzijos ambasadorius J. E. Alexas Dutertre’as ir Lietuvos ambasadorius Laimonas Talat-Kelpša bei aktorius Igoris Barešas prancūzų, hebrajų, lietuvių ir čekų kalbomis skaitė Romaino Gary autobiografinio romano „Aušros pažadas“ ištraukas, susijusias su autoriaus gyvenimu Vilniuje.

Lietuvos ambasados Prahoje nuotraukos