Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. balandžio 6 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atverta paroda „Vilniaus ORT technikumas – langas į ateitį“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje iškilmingai atverta paroda „Vilniaus ORT technikumas – langas į ateitį“. Joje eksponuojami Nacionalinės bibliotekos Judaikos kolekcijoje saugomi Technikumo istoriją liudijantys dokumentai, studentų mokslo darbai, jidiš kalba parašyti vadovėliai ir nuotraukos.

Parodos atidarymo renginį vedusi Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė pabrėžia, kad Vilniaus 700 metų jubiliejui skirta paroda pasakoja apie dar vieną, nedaug žinomą ilgos miesto istorijos puslapį – Žydų aukštesniosios techninės mokyklos veiklą 1921–1941 m. ir tarpukario Vilniaus žydų bendruomenės gyvenimą, jos jaunimo siekius ir ambicijas.

Renginyje dalyvavo Izraelio valstybės ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein ir „World ORT“ organizacijos atstovė Jennifer Brunton. Susirinkusiems žydų liaudies muzikos kūrinius jidiš kalba atliko ansamblis „Klezmer Klangen“.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas sveikindamas svečius akcentavo, kad Judaikos kolekcijoje saugomi dokumentai padeda atkurti svarbią miesto istorijos dalį ir atskleisti tuomečio Vilniaus tarpkultūriškumą ir tarptautiškumą: „Smagu, kad išskirtinių ekspertų dėka ši medžiaga prakalbinama“. R. Gudauskas taip pat dėkojo Nacionalinės bibliotekos partneriui YIVO institutui už daugybę metų trunkančią bendradarbystę ir džiaugėsi naujausia bibliotekos partnere „World ORT“ organizacija.

H. W. Silverstein dėkojo parodos rengėjams ir Nacionalinei bibliotekai už ilgametį dėmesį žydų kultūros tyrimams. Ji pasakojo balandžio 4 d. dalyvavusi susitikime su Lietuvos inovacijų agentūra – jame patvirtinta Lietuvos ir Izraelio technologijų kompanijų partnerystė. Jai, anot H. W. Silverstein, būdinga tuometė ORT technikumo dvasia, įkvėpusi žydų jaunimą siekti tarptautinio lygio išsilavinimo ir bendruomeniškai įsilieti į Lietuvos visuomenę.

J. Brunton perdavė „World ORT“ generalinio direktoriaus Dano Greeno sveikinimą Nacionalinei bibliotekai ir Judaikos centrui. Jame pabrėžiama, kad „paroda neabejotinai padės geriau suprasti ORT veiklą Vilniuje, ir tikimės, kad dabartiniai ORT studentai, apsilankę parodoje, su malonumu sužinos daugiau apie bendrą Vilniaus ir ORT istoriją.“

Parodos autorė Nacionalinės bibliotekos Judaikos centro vadovė dr. Lara Lempertienė džiaugėsi, kad Judaikos centras pagaliau turi galimybę pristatyti visuomenei nuo Antrojo pasaulinio karo išlikusius dokumentus ir dėkojo parodos kuratorei Aistei Puidokaitei bei „World ORT“ organizacijai už bendradarbystę.

„Steigiamos žydų švietimo institucijos ne tik ambicingai integravo išsimokslinimo prestižą, šiai bendruomenei būdingą dar nuo Vilniaus Gaono laikų, bet ir atsižvelgė į jos praktinius poreikius: sunkią šeimų materialinę būklę po karo, nesaugumo jausmą dėl per miestą nuvilnijusios geopolitinių pokyčių bangos, darbo rinkos ribotumą, aršią konkurenciją bei kliūtis žydams gauti bendrą ir universitetinį išsilavinimą. Tokia aukštai iškeltų švietimo tikslų ir profesinių įgūdžių sintezė ir buvo ORT  mokyklų tinklo savybė <...>“, – teigė L. Lempertienė.

Nacionalinės bibliotekos lankytojai gali parodą apžiūrėti iki gegužės 31 d. Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V aukšte). Daugiau apie Vilniaus ORT technikumo istoriją ir parodą skaitykite čia.

Norinčius iš arčiau susipažinti su Žydų aukštesniosios techninės mokyklos istorija ir veikla balandžio 17 d. (pirmadienį) bei gegužės 10 d. (trečiadienį) 17 val. kviečiame į ekskursijas po parodą. Norinčius dalyvauti ekskursijoje, prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.