Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. balandžio 19 d.

Lietuviškos pavasario naujienos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

Kviečiame apžiūrėti naujų knygų ekspoziciją Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje. Skaityklos rinkinį papildė knygos apie pramoninį dizainą, fotografiją, senąją vaizduojamąją dailę. Keletą knygų pristatome išsamiau.

Knygos viršelisLietuvos pramoninio baldų dizaino istorijos tyrimas: „Ventos“ metraščiai / Rasa Janulevičiūtė, Irena Rudzinskienė, Danielius Balčiūnas, Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2022, 238 p.

Dar tarpukariu Šiauliuose įkurtas garsusis „Ventos“ baldų fabrikas sulaukė monografijos, kuri buvo parašyta remiantis fabriko archyve saugomais dokumentais ir eskizais; tekstas papildytas ir ilgamečių darbuotojų atsiminimais. Leidinyje pateikiama daug gausios ir išsamios vaizdinės medžiagos, statistikos, baldų projektų brėžinių – pažymėtina, kad iliustracijos ir tekstinė dalis pasiskirstę apylygiai. Knygoje skiriama dėmesio ir pasižymėjusiems darbuotojams, pateikiamos kadre užfiksuotos jų darbo akimirkos. Neliko pamirštas ir darbuotojų laisvalaikis, kolektyvinė veikla: aprašomas „ventiečių“ sodintas medelių parkas, fabrike susibūrusi kraštotyrininkų grupė, darbuotojų kurtas fabriko laikraštis ir kiti įmonės bendruomenei svarbūs įvykiai.  

 

Creating Altreality: The Sovietization of Lithuanian Photography / Margarita Matulytė, Vilnius : Lithuanian Culture Research Institute, 2021, 416 p.

Naujas, intriguojantis, gausia vaizdine medžiaga iliustruotas fotografijos istorikės Margaritos Matulytės leidinys, išverstas į anglų kalbą. Autorė nagrinėja šiuolaikiniame pasaulyje vis aktualesnes temas: meno ir politikos, meno ir kasdienybės ryšį; kūrybą ir „tikro gyvenimo“ fiksavimą totalitarinio režimo sąlygomis; vaizdinio objekto konstravimą siekiant pritraukti jį prie politinių naratyvų; laviravimą tarp to, ką nori ir to, ką reikia pasakyti; meno ir vaizdo panaudojimą propagandai. Pasitelkus daugelį šių komponentų ir buvo konstruojama sovietinė fotografijos realybė, tiksliau – viršrealybė, nes tikrasis gyvenimas nuo jos gerokai skyrėsi. Knygos autorė atskleidžia ir procesus, vykusius konstruojant fotografijos kūrinius ir viršrealybę, taip pat ir juos lėmusius. Aptariamos ir menininkų pastangos visuotinės kontrolės sąlygomis bandyti išgauti ką nors savita ar kitoniška.

 

Knygos viršelisGyvastingieji senojo pasaulio profiliai. XVI–XIX a. Vakarų Europos tapyba iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių / sud. Tojana Račiūnaitė, Joana Vitkutė, Vilnius, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, 2023, 298 p. 

Dar spaustuvės dažais kvepiantis, senosios dailės tyrėjams ir entuziastams skirtas katalogas su kokybiškomis paveikslų nuotraukomis. Šioje puikioje dailės istorijoje pristatomi pamėgti paveikslai iš Nacionalinio muziejaus rinkinių – portretai, alegorinės ir žanrinės kompozicijos, religinė dailė, istorinės ir mitologinės scenos. Suskirstyti pagal potemes, aptarti pasitelkiant istorinę ir ikonografine perspektyvą, jie naujai pateikiami skaitytojams. Pirmoje knygos dalyje skaitytojai ras mokslinį pristatymą, leidinio pabaigoje – ir trumpus paveikslus tapusių dailininkų gyvenimo bei kūrybos aprašymus.

 

Knygos viršelisArno Funkcionalizmas: architekto Arno Funko (1898–1957) gyvenimas ir kūryba / Marija Drėmaitė, Kaunas : Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus, 2022, 223 p. 

Kauno tarpukario modernizmui skirtas leidinys. Jame pristatoma laikinosios sostinės architektūra, plačiau nagrinėjama vieno savito kūrėjo – Arno Funko – veikla ir projektuoti pastatai. Kaip jau tapo įprasta, pirmoji knygos dalis skirta architekto biografijai ir jo kūrybos stilistiką subrandinusiems veiksniams aptarti. Knygos autorė XX a. architektūros tyrinėtoja Marija Drėmaitė trumpai aptaria ir to laikotarpio kultūrinį bei socialinį kontekstą. Antroje, platesnėje, knygos dalyje pristatomi A. Franko pastatai, nurodomos techninės jų detalės, pridedami jų planai ir projektai. Teksto santraukos pateikiamos anglų ir vokiečių kalbomis.

 

Knygos viršelisFeliksas Daukantas. Gyvenimas yra dizainas = Feliksas Daukantas. Life is design / sud. Gražina Gurnevičiūtė, Živilė Intaitė, Vilnius : Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, 2022, 315 p. 

Dizainerio Felikso Daukanto biografija, profesinė veikla, kūrybinis palikimas – visa tai rasite šioje knygoje. Leidinio stiprybė – tekstas parašytas ne tik lietuvių, bet ir anglų kalba, todėl leidinys prieinamas ir lietuviškai nekalbantiems skaitytojams. Publikuojami eskizai, brėžiniai, kūrinių nuotraukos, net dizainerio ir kitų jo aplinkos žmonių šaržai padės suvokti šio mąstytojo ir svajotojo, subtilaus, bet praktiško žmogaus aplinką, aiškiau įvertinti ir suprasti jo nemenką kūrybinį palikimą ribotų galimybių laikotarpio ir neribotos vaizduotės kontekste.

 

Šiuos ir kitus leidinius galite pamatyti Lietuvos nacionalinės bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje (V a., 508 kab.). Ekspozicijoje dar rasite: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės architektūra: stilių raida / Vytautas Levandauskas, Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, 2022, 359 p.; Leopoldas Surgailis: tapyba / Laima Laučkaitė, Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2022, 203 p.; Lietuvos menininkės : vizualiųjų menų kūrėjos nuo XX a. pradžios iki šių dienų / sud. Agnė Narušytė, Vilnius: Kitos knygos, 2022, 436 p.; Keturios sienos ir stogas : sudėtinga paprastos profesijos prigimtis / Reinier De Graaff, Vilnius: Lapas, 2022, 542 p.

Laukiame jūsų apsilankant!