Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. balandžio 24 d.

23-iosios nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas ir geriausių bibliotekininkų paskelbimas

Balandžio 24 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtas iškilmingas 23-iosios nacionalinės bibliotekų savaitės „Kartu įveikiant krizes“ atidarymas.

Šia proga virtualius sveikinimus skaitančiai Lietuvos visuomenei ir bibliotekininkų bendruomenei per Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanalą siuntė Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės globėja Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. „Nuoširdžiai sveikinu gausią, draugišką, kūrybingą bibliotekininkų bendruomenę, pasirengusią naujiems iššūkiams. Šių metų Nacionalinės bibliotekų savaitės pagrindinė tema – atsparumas, labai svarbi savybė ir atskiram individui, ir bendruomenei, ir valstybei. Šiais neramiais laikais, kai viena krizė veja kitą, atsparumas yra vienas iš identiteto garantų, leidžiančių nepasimesti ir neprarasti savęs. Patyrusių bibliotekininkų rankose knygos, tekstai, duomenų bazės tampa efektyviomis priemonėmis ne tik kuriant pozityvią motyvaciją, bet ir įveikiant informacinį triukšmą, manipuliavimą žiniomis ir priešišką propagandą. Šiuo metu tai ypač svarbu“, – sakė Seimo Pirmininkė ir linkėjo sėkmės naujai kadencijai renkamam Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkui ir tarybai.

Sveikindamas bibliotekininkų bendruomenę, kultūros ministras Simonas Kairys dėkojo už išradingumą, motyvaciją ir socialinį sąmoningumą. „Linkiu išlaikyti kūrybinę kibirkštį ir toliau taip veržliai ir energingai judėti pirmyn. Esate nuostabus pavyzdys, kaip puikiai galima suderinti šimtmečius skaičiuojančią knygos tradiciją ir inovatyviausias veiklos formas“, – pabrėždamas bibliotekinės veiklos reikalingumą valstybei ir visuomenei sakė kultūros ministras S. Kairys.

Atsižvelgdamas į Lietuvos bibliotekų tarybos rekomendacijas, kultūros ministras S. Kairys paskelbė geriausius 2022 metų bibliotekininkus – tradiciškai jiems suteikti geriausių metų bibliotekininkų vardai ir įteiktos premijos už reikšmingiausius darbus ir išskirtinius profesinius laimėjimus per praėjusius metus.

Geriausio 2022 m. bibliotekininko vardas suteiktas ir premija skirta Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyriaus vedėjai Rimai Giržadienei.

Geriausio 2022 m. metų bibliotekos vadovo vardas suteiktas Lietuvos audiosensorinės bibliotekos direktorei Ingai Davidonienei.

2022 metų geriausio jaunojo bibliotekininko vardas suteiktas Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vadovei Gretai Kėvelaitienei.

Renginyje dalyvavusi Ukrainos bibliotekų asociacijos pirmininkė Oksana Bruy nuoširdžiai dėkojo už paramą, pagalbą, supratimą ir rūpestį.

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė pabrėžė, kad paskutiniai treji metai buvo nesibaigiančių krizių metai. „Tačiau kartu tai buvo naujos pamokos, iššūkiai, nauji išmokti dalykai, kurie praturtino mūsų patirtis ir profesines kompetencijas, jomis mes galime didžiuotis ir atskleisti kitiems,“ – kalbėjo J. Steponaitienė.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas akcentavo bibliotekų gyvybingumą, pažangą ir modernumą, technologinį proveržį, ambicingus ir sėkmingus projektus, gerą tarptautinį Lietuvos bibliotekų vertinimą, atkreipė dėmesį ne tik į technologijų, bet ir į vertybinės dimensijos svarbą. „Vertindami Lietuvos bibliotekų būklę, galime teigti, kad praėję metai buvo bibliotekų atsparumo ir naujų galimybių metai. Prisidedu prie geriausiųjų bibliotekininkų sveikintojų ir noriu pasakyti, kad dėl bibliotekininkų bendruomenės darbštumo ir kūrybingumo Lietuvos bibliotekos modernėja ir didžiausiu greičiu juda į priekį, palyginti su kitomis kultūros sritimis. Be bibliotekų, kaip modernių, atvirų kultūros institucijų, indėlio neįmanoma įsivaizduoti visaverčio valstybės gyvenimo“, – vaizdo sveikinimu kreipęsis į bibliotekininkų bendruomenę sakė Nacionalinės bibliotekos vadovas.

Iškilmingo renginio dalyviams koncertavo Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos jaunieji atlikėjai.

Kviečiame žiūrėti Nacionalinės bibliotekų savaitės atidarymo ir geriausių bibliotekininkų paskelbimo vaizdo įrašą čia

Daugiau informacijos apie Nacionalinės bibliotekų savaitės renginius Nacionalinėje bibliotekoje galite sužinoti čia.