Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gegužės 5 d.

Konferencija „Visuomenės atsparumas ir pilietinis pasipriešinimas: teoriniai ir praktiniai aspektai“

Gegužės 11 d. 10 val. kviečiame stebėti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiančios mokslinės konferencijos „Visuomenės atsparumas ir pilietinis pasipriešinimas: teoriniai ir praktiniai aspektai“ tiesioginę transliaciją. Konferenciją, skirtą Pilietinio pasipriešinimo dienai, organizuoja Krašto apsaugos ministerija ir Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos.

Šios konferencijos tikslas – aptarti visuomenės atsparumo bei pilietinio pasipriešinimo tematiką tiek teoriniais, tiek praktiniais aspektais, pateikti politikos formuotojų ir įgyvendintojų poziciją, panagrinėti įvairių akademinių disciplinų aspektais, žvelgiant iš istorijos, politikos mokslų, filosofijos ir edukologijos mokslinių perspektyvų.

Programa

10.00–12.00 val. – pirma konferencijos dalis

  • Iškilmingas konferencijos atidarymas. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko kalba.
  • Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko sveikinimo kalba.
  • Lietuvos Respublikos Seimo narės, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkės Paulės Kuzmickienės sveikinimo kalba.
  • Lietuvos Respublikos Seimo nario, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno kreipimasis į konferencijos dalyvius.
  • Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataro prof. Vytauto Landsbergio pranešimas „Pilietinis pasipriešinimas“.
  • Arūno Bubnio (Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorius) pranešimas „Lietuvių antinacinė rezistencija 1941–1944 metais: istorinės pilietinio sąmoningumo patirties aktualizavimas šiandien“.
  • Kristinos Burinskaitės (Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras) pranešimas „Kai informacija tampa ginklu: KGB šmeižto ir dezinformacijos akcijos prieš rezistentus“.
  • Arūno Vyšniausko (Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras) pranešimas „Romas Kalanta – tyrimo tąsa apie jo tragiško protesto pasaulinius atgarsius“.

12.00–12.30 – kavos pertrauka

12.30–14.45 – antra konferencijos dalis

  • Lietuvos Respublikos krašto apsaugos viceministro Žilvino Tomkaus pranešimas „Atsparumo reikšmė pilietiniame pasipriešinime“.
  • Sandros Grigaravičiūtės (Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras) ir dr. Ramūno Trimako (Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos) pranešimas „Atminties politika švietimo procese: pilietinio atsparumo ir sąmoningumo ugdymas“.
  • Julitos Slipkauskaitės(Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas) pranešimas „Sąmokslo teorijos ir joms atspari visuomenė“.
  • Alfredo Buiko (Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas) pranešimas „Sąmokslo teorijos kaip propagandos ir hibridinio karo forma“.
  • Donato Puslio (Vilniaus politikos analizės institutas) pranešimas „Kaip pseudoinformacinis šurmulys menkina atsparumą dezinformacijai“.
  • Nerijaus Maliukevičiaus (Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas) pranešimas „Vaiduokliai – naujas Rusijos informacinio karo ginklas“.

Konferencijos uždarymas. Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos direktoriaus Virginijaus Vitalijaus Vilkelio baigiamasis žodis.

Konferencijos organizatoriai: Krašto apsaugos ministerija, Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Partneriai: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, Lietuvos Respublikos Seimas

Tiesioginės transliacijos nuoroda.