Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Ekspozicija „Padangių sakalai – S. Darius ir S. Girėnas“

2023 m. liepos 14 d. – rugsėjo 10 d.

Ekspozicija pratęsta iki rugsėjo 10 d.

Liepą minimos 90-osios Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metinės. Ta proga Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje parengta ekspozicija „Padangių sakalai – S. Darius ir S. Girėnas“. Ekspozicijos tikslas – supažindinti su pilotų asmenybėmis, pasiruošimo skrydžiui aplinkybėmis, pateikiant pluoštą užfiksuotų kadrų ir išlikusią dokumentaciją.

Patyrę lakūnai S. Darius ir S. Girėnas, sumanę perskristi Atlanto vandenyną ir pasiekti Kauną, 1933 m. liepos 15 d. leidosi į iki tol nepatirtą žygį. Sėkmingai pakilę iš Niujorko ir įveikę du kelionės etapus, Kauno jie taip ir nepasiekė. Lėktuvas sudužo tuometės Vokietijos teritorijoje, buvusiame Soldine (dabar – Lenkija), abu lietuviai žuvo.

Netrukus šią istoriją apgaubė mitai, o S. Darius ir S. Girėnas tapo tikrais Lietuvos herojais. Jų pavardės ne tik įrašytos į istorijos vadovėlius, išleista pašto ženklų serija, statyti filmai, pilotų atvaizdai atsidūrė ir ant dešimties litų kupiūrų, bet ir sukurta ne viena legenda. Vėliau kai kurios jų buvo paneigtos. Kita vertus, du drąsos nestokoję lietuviai tapo simboliu ir padėjo mobilizuoti bei įkvėpti tautą. Ne veltui jų garbei sukurta ir gausybė eilėraščių bei kitų kūrinių.

Parengtoje ekspozicijoje akį ypač traukia S. Dariaus ir S. Girėno prašymas paremti skrydį per Atlantą (su jų autografais) ir jame pateikta įkvepianti motyvacija: „Neužmirškite, kad šis žygis žymiai pakels mūsų tautos vardą, pagarsins lietuvius per platųjį pasaulį ir sustiprins lietuvių pasitikėjimą savimi.“ Šalia gerai atpažįstamų pasiruošimą skrydžiui iliustruojančių nuotraukų kolekcijos išsiskiria bandomojo ir startinio lakūnų skrydžio virš Niujorko dangoraižių vaizdai.

Atskiro dėmesio ekspozicijoje sulaukė Stepono Dariaus asmenybė. Būtent Steponui kilo mintis iš Amerikos atskristi į Kauną. Jis matė puikią galimybę Lietuvai įsitraukti į pasaulio aviacinių valstybių pirmaujančias gretas ir pasiekti naujų rezultatų aviacijoje. S. Darius 1921 m. baigė Karo mokyklą, 1922–1927 tarnavo karo aviacijoje, iš Amerikos į Lietuvą atvežė krepšinį, aktyviai organizavo įvairias varžybas, įkūrė sporto šakų federacijų.

Parodą lydi Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus tyrėjų dr. Dalios Cidzikaitės ir dr. Juozo Skiriaus vaizdo pokalbis, pristatantis platesnį skrydžio kontekstą, istorines aplinkybes. Šis pokalbis medijose nepublikuojamas, tad vienintelė unikali galimybė jį išgirsti ir naudingai praplėsti savo žinias – apsilankyti parodoje.

Ekspozicija „Padangių sakalai – S. Darius ir S. Girėnas“ yra Valstybingumo erdvėje rengiamo mažųjų parodų ciklo „Mėnesio eksponatas“ dalis.

Ekspoziciją Nacionalinės bibliotekos lankytojai apžiūrėti galės liepos 14 d. – rugsėjo 10 d.

Trumpai apie ekspoziciją

Data
liepos 14 d. – rugsėjo 10 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook