Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Ekspozicija „Fokuse: lietuviška demokratijos versija“

2023 m. rugsėjo 20 d. – spalio 20 d.

Rugsėjo 15-oji – Tarptautinė demokratijos diena. Ji minima nuo 2007 m. Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sprendimu. Taip siekiama skatinti įvertinti demokratijos padėtį šiuolaikiniame pasaulyje, gerinti visuomenės informavimą bei laikytis demokratijos principų.

Šia proga Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengta vieno dokumento paroda „Fokuse: lietuviška demokratijos versija“.

Nuo Antikos laikų demokratija išgyveno praktikos ir teorijos kaitą. Lietuvoje demokratijos klausimas kaip praktinio gyvenimo problema kilo 1918–1922 m. kuriantis nepriklausomai valstybei ir pirmaisiais Lietuvos Respublikos gyvavimo metais. Steigiamasis Seimas ir 1922 m. Lietuvos Valstybės Konstitucija įteisino Lietuvoje demokratinę santvarką ir parlamentinę respubliką. Tačiau dar neturėjome demokratijos tradicijų.

Demokratinės valdžios idėjas plėtojo teisininkai M. P. Romeris, P. Leonas, Z. Toliušis, apie žurnalą „Naujoji Romuva“ susitelkusi intelektualų grupė; ši 1936 m. parengė deklaraciją „Į organiškosios valstybės kūrimą“. Jos nuostatas vėliau plėtojo Lietuvių fronto atstovai, o Jungtinėse Amerikos Valstijose – Lietuvių fronto bičiulių sambūris. 1958 m. išleista studija „Į pilnutinę demokratiją“. Koncepcija išeivijoje sulaukė kritiškų ir poleminių reakcijų.

Kas yra pilnutinė demokratija?

Prie jos ištakų ir kūrėjų buvo profesorius Stasys Šalkauskis. Jis greičiausiai ir sukūrė šį terminą. Tai savita bei originali demokratijos teorija, kelių kartų mąstytojų politinės minties palikimas Lietuvai. Pagrindinis pilnutinės demokratijos principas yra asmuo. Demokratijos pilnatvė, autentiškumas, tikroji raiška suvedama į žmogaus asmenį ne tik politinėje, bet ir socialinėje, kultūrinėje srityje – pirmenybė asmeniui, ne valstybei.

Prie studijos „Į pilnutinę demokratiją“ rengimo prisidėjo gausus būrys Lietuvių fronto bičiulių, vis dėlto Antano Maceinos indėlis didžiausias. Nenuostabu, kad jo archyve gausu dokumentų, susijusių su šia veikla. Vienas iš jų eksponuojamas šioje parodoje. Tai vienas iš Lietuvių fronto programos variantų, Antano Maceinos parengtas ir bičiuliams frontininkams platintas „Pilnutinės demokratijos pagrindų“ mašinraštis, saugomas Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus Antano Maceinos fonde.

Ekspoziciją papildo TV ekrane transliuojamas įrašas – specialiai parengtas pokalbis apie demokratiją su istoriku dr. Laurynu Peluričiu ir politologu Dominyku Kaminsku.

„Fokuse: lietuviška demokratijos versija“ yra Valstybingumo erdvėje rengiamo mažųjų parodų ciklo „Mėnesio eksponatas“ dalis.

Parodą apžiūrėti kviečiame rugsėjo 20 d. – spalio 20 d. bibliotekos darbo laiku.

Trumpai apie ekspoziciją

Data
rugsėjo 20 d. – spalio 20 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook