Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Karikatūrų paroda „Daryk pokytį TU“

2021 m. gegužės 11 d. – gegužės 28 d.

Nyderlandų Karalystės ambasados Lietuvoje istorija – tai daugiau nei 100 dvišalio bendradarbiavimo su Lietuva metų. Per tą laiką šis bendradarbiavimas ne kartą padėjo apginti žmogaus teises. Vienas tokių pavyzdžių yra Nyderlandų konsulas Lietuvoje Janas Zwartendijkas, kuris Antrojo pasaulinio karo metu išrašė daugiau nei 2000 vizų, padėjusių užtikrinti saugų Lietuvos žydų persikėlimą į Nyderlandams priklausančią Kiurasao salą, ir taip išgelbėjo jų gyvybes. 

Be galo svarbu nepamiršti tokių istorinių pavydžių kaip J. Zwartendijkas, kuris mums primena apie kritinio mąstymo svarbą – savybę, leidžiančią teisingai pasirinkti, apsaugoti žmogaus teises ir puoselėti mūsų europines ir demokratines vertybes. 

Parodos organizatoriai tikisi įkvėpti kiekvieną žmogų, kad jis gali atlikti svarbų vaidmenį ir prisidėti prie žmogaus teisių įgyvendinimo – nebūtina būti konsulu ar Nobelio premijos laureatu norint apginti žmogaus teises ir pakeisti istorijos eigą. Sprendimai, net ir labai maži, gali prisidėti prie geresnio rytojaus. 

Paroda „Daryk pokytį TU“ sudaryta iš trijų dalių. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje eksponuojama paroda sujungs dvi pirmąsias šios trilogijos dalis:

  • PRAEITIS: karikatūrose – istoriniai sektini pavyzdžiai, pakeitę žmogaus teisių judėjimą. Tarp jų bus dvi karikatūros, susijusios su Nyderlandų konsulu J. Zwartendijku, ir dvi karikatūros, atspindinčios žmogaus teisių aktyvisto Andrejaus Sacharovo veiklą. 
  • DABARTIS: karikatūros, vaizduojančios šiandieninius pavyzdžius ar įtaką darančius asmenis, kurie bando sukurti geresnį rytojų.

Trečiasis ir paskutinis segmentas, reprezentuojantis Lietuvos jaunimo balsus, bus pristatytas šių metų antroje pusėje.

Parodą „Daryk pokytį TU“ kartu su Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centru prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) organizuoja Nyderlandų organizacija „The Next Movement“.

Trumpai apie parodą

Data
gegužės 11–28 d.
Laikas
Nacionalinės bibliotekos darbo laiku
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatoriai
Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras prie VDU, organizacija „The Next Movement“
Partneriai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, parodą globoja Nyderlandų karalystės ambasada Lietuvoje

Logotipai