Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Paroda „Tarp dviejų aušrų: Juozo Urbšio gyvenimas ir liudijimai“

2021 m. lapkričio 8 d. – gruodžio 4 d.

Rytuose jau nuspėji besiartinančią šviesą,
bet vakarų atošvaistos atgyja tavy
kaip seniai girdėtų
giedojimų aidai.

Vincas Mykolaitis-Putinas. „Tarp dviejų aušrų“

Juozo Urbšio (1896-02-29–1991-04-30) gyvenimą išties galime matyti kaip buvimą tarp dviejų aušrų. Gyvenimą liudijant šviesą ir tamsą, bet tamsai nesilenkiant.

Toks J. Urbšys ir bus: priverstas dirbti Sovietų Rusijai, neperims jos ideologijos, nesilenks raudoniesiems stabams. Grįžęs į Lietuvą, neieškos šiltesnės vietelės – stos tarnauti į Panevėžio batalioną. Nenorom pereis dirbti į Užsienio reikalų ministeriją. O ten jau kils karjeros laiptais: iš pradžių – Konsulinio skyriaus vedėjas, po to – pasiuntinybės pirmasis sekretorius, tada – pasiutinys. Nuo 1934 m. dirbo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijoje, 1938–1940 m. – užsienio reikalų ministras.

Dokumentai paliudys: daug darbų, daug spindesio tame darbe. Lietuvos ir pasaulio įtakingųjų dėmesys, pokyliai, jo garbei rikiuojama garbės sargyba, veikla stiprinant Lietuvos valstybingumą. Tačiau greitai matome kylant nacių ir bolševikų grėsmes. J. Urbšiui teks susidurti ir su Lietuvos nepriklausomybės netekimu: Klaipėdos atplėšimu, SSRS okupacija.

Buvęs ministras su kitais Lietuvos piliečiais patiria tremties vargus. Tik po 16 metų jis galėjo grįžti į mylimą Lietuvą, kur pragyvenimo šaltiniu tapo grožinės literatūros vertimai į lietuvių kalbą. Lietuvoje jis nepamirštas, sulaukia dėmesio iš inteligentų; į kiekvieną laišką greitai, mandagiai ir dėmesingai atsako. 1959 m. miršta jo žmona Marija Mašiotaitė-Urbšienė.

J. Urbšys suspėjo pamatyti atkurtos Lietuvos nepriklausomybės aušrą. Spėjo ne tik pamatyti ir pasveikinti, bet ir padėti įtvirtinti mūsų Laisvę. Išgyvenęs valstybės pakilimus ir nuopuolius, J. Urbšys gyvenimu paliudijo: Buvome, Esame ir Būsime.

Parodą rengė Vytautas Smilgevičius.

Dailininkas Jokūbas Zovė.

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos parodose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į parodas neįleidžiami. Lankytojams privaloma dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie parodą

Data
lapkričio 8 d.–gruodžio 4 d.
Laikas
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skaityklos darbo laiku
Vieta
Retų knygų ir rankraščių skaitykla, 533 kab., V a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“