Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Broniaus ir Šarūno Leonavičių paroda „Tarp kasdienybės ir pasakos“

2021 m. gruodžio 21 d. – sausio 23 d.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į dviejų iškilių dailininkų ‒ tėvo ir sūnaus ‒ Broniaus (g. 1933 m.) ir Šarūno (g. 1960 m.) Leonavičių kūrybos parodą „Tarp kasdienybės ir pasakos“. Joje eksponuojamos Broniaus Leonavičiaus iliustracijos Martyno Vainilaičio mitologinei pasakai „Bruknelė“ ir Šarūno Leonavičiaus iliustracijos Kristijono Donelaičio poemai „Metai“.  

Bronius Leonavičius ‒ lietuvių dailės klasikas, kurio pagrindinė kūrybos sritis – knygų grafika. Tačiau dirba ir grafikos, tapybos, kaligrafijos, skulptūros srityse. Menininko iliustruotos, daugelio iš mūsų vaikystėje skaitytos ir vartytos lietuvių liaudies pasakos „Lapės rogutės“ ir „Aukso obelėlė“, Anzelmo Matučio „Šilų berniukas“, Vinco Mykolaičio-Putino „Mano mėnesiai“, Kazio Jakubėno „Abėcėlė“, Juditos Vaičiūnaitės „Spalvoti piešinėliai“ sužadina nostalgiškus jausmus. Kartu su Algirdu Steponavičiumi, Birute Žilyte, Antanu Kuču, Petru Repšiu, Vytautu Kalinausku, taip pat su jaunesniais – Stasiu Eidrigevičiumi, Egle Valiūte, Kęstučiu Kasparavičiumi – B. Leonavičius formavo savitą lietuvių knygų iliustracijų braižą.

Iliustracijos „Bruknelei“ išsiskiria nepaprastu grakštumu ir dėmesiu detalei, savitu, paslaptingu koloritu. Dailininkas meistriškai perteikia pasakos atmosferą ir nepakartojamą mitinį pasaulį, todėl neatsitiktinai M. Vainilaičio „Bruknelė“ buvo pripažinta viena gražiausių metų knygų.

Šarūnas Leonavičius ‒ grafikas, dažniausiai naudojantis oforto, vario raižinio technikas. Kūriniams būdingos biblinės temos ir variacijos viduramžių ir renesansinės dailės motyvais. Šarūnui taip pat būdingas meistriškas, atidus piešinys, netikėti plastiniai ir siužetiniai gretinimai, kuriantys mistinį erdvėlaikį.

Kurdamas iliustracijas K. Donelaičio poemai „Metai“, dailininkas sukūrė 20 kūrinių – dvylika didelių siužetinių tapybos kompozicijų atskiroms poemos dalims: „Pavasario linksmybės“, „Vasaros darbai“, „Rudenio gėrybės“ ir „Žiemos rūpesčiai“. Bibliotekoje eksponuojami 8 šio ciklo darbai. Dailininkas rėmėsi K. Donelaičio poemos semantiniu daugiasluoksniškumu, traktuodamas pasaulį panašiai kaip Pieteris Bruegelis (1530‒1569) ‒ kaip sudvasintos Gamtos ir žmonių pasaulio visumą, kurioje viskas paklūsta amžinam gamtiniam (Dievo) metų laikų kaitos ciklui. Tai universalus kosmologinis modelis, išryškintas dar antikos kultūroje. Taigi Š. Leonavičiaus ciklas ‒ tarsi savita ir ikonografiškai itin paveiki, viduramžių misticizmo ir renesansinio humanizmo jungtis, kuri, beje, būdinga ir K. Donelaičio epui. Daug dėmesio menininkas skyrė autentiškoms detalėms, K. Donelaičio gyvento laiko dvasiai.

Beje, šis darbų ciklas taip pat pratęsia K. Donelaičio ir „Metų“ epo minėjimo renginius. Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) vykstančioje pasaulinėje parodoje „Expo 2020“ ryškiu akcentu tapo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir partnerių pristatomi mūsų grožinės literatūros pradininko „Metai“.

Paroda veiks iki 2022 m. sausio 23 d.

Dėl techninių kliūčių Šarūno Leonavičiaus iliustracijų Kristijono Donelaičio poemai „Metai“ jau nebematysime. Atsiprašome už nesklandumus.

Trumpai apie parodą

Data
2021 m. gruodžio 21 d. – 2022 m. sausio 23 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
atrijus, V a.
Dalyvavimas
turintiems galimybių pasą arba jam prilygstantį dokumentą
Organizatorius
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“