Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Algimanto Zurbos paroda „Apie dovanotą laiką“

2022 m. vasario 7 d. – kovo 26 d.

Fotografija – sustabdyta akimirka. Kaip ir literatūroje, fotografijoje yra daugybė stilių ir raiškos formų, o menines vertes savitai dėlioja laikas ir aplinkybės. Šiandien rašytojai Alis Balbierius, Dainius Dirgėla, Ričardas Šileika ir Mindaugas Valiukas ne tik rašo, leidžia knygas, bet ir visur su savimi nešiojasi ištikimą draugą – fotoaparatą. Tarp jų būtų galima įterpti ir Algimanto Zurbos (1942–2018) vardą.

Nedaug kas žino, kad A. Zurba plunksną svarstė išmainyti į fotoaparato objektyvą. Paauglystėje pamėgta fotografija, kuri tais laikais dar buvo savotiška paslaptis, tapo itin reikšminga, savotiškai pakreipusi rašytojo kelią, o fotoaparatas buvo nuolatinis jo gyvenimo palydovas. Atsiminimų knygoje „Gal taip reikėjo“ A. Zurba rašo: „Kai iš namų beveik negaudavau paspirties, jis virto mano maitintoju, išvedė į spaudos puslapius; jau studijų metais ėmiau reikštis kaip fotografuojantis žurnalistas, nors ir toliau studijavau gimtąją kalbą ir literatūrą...“ (Vilnius, 2012, p. 138).

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Retų knygų ir rankraščių skyriaus fonduose saugomame rašytojo, publicisto A. Zurbos archyve yra nemažai autorinių nuotraukų, kuriose užfiksuoti gimtieji Žvaguičiai (Biržų r.), Vilniaus, Biržų miestų vaizdai, taip pat studijų draugų, rašytojų, kultūros darbuotojų grupinių ir portretinių nuotraukų.

Šiemet, minint rašytojo 80-ąsias gimimo metines, verta prisiminti keletą jo gyvenimo bei veiklos momentų aktualizuojant archyvinį palikimą – dalis jo yra saugoma Retų knygų ir rankraščių skyriaus fonduose. A. Zurbos atsiminimų knygoje „Gal taip reikėjo“ yra tokios eilutės, inspiravusios ir šios parodos pavadinimą: „Galvoju apie mums dovanotą laiką, kurio patys nesirenkame – kiekvienam jis toks, koks apskritai tuo metu yra.“ (p. 398) Tad visus, besidominčius fotografija bei rašytojo asmenybe, maloniai kviečiame apsilankyti parodoje.

Parodą rengė Deimantė Žukauskienė.

Dailininkas Jokūbas Zovė.

SVARBU! Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į parodas neįleidžiami. Dalyviai privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (būtinai medicinines veido kaukes arba respiratorius), kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (jiems rekomenduojama užsidėti veido skydelį), laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie parodą

Data
vasario 7 d. – kovo 26 d.
Laikas
Retų knygų ir rankraščių skaityklos darbo laiku
Vieta
Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a., 533 kab.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“