Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Fotografijų paroda „За Свабоду / Už laisvę / For Freedom“

2022 m. rugsėjo 20 d. – lapkričio 27 d.

Maloniai kviečiame į Christinos Stohn fotografijų parodą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Po suklastotų 2020 m. prezidento rinkimų Baltarusijoje daugiau kaip 40 tūkstančių baltarusių emigravo į Lietuvą, dauguma jų – į Vilnių. Dėl padėties šalyje ir susidariusių aplinkybių Baltarusijos gyventojai Vilniuje tapo saviorganizacijos meistrais. Lietuvoje jie sukūrė struktūras, įsteigė ne vieną bendro darbo erdvę, savipagalbos grupę, taip pat sutelktinio finansavimo kampanijas, skirtas skubiai evakuacijai iš Baltarusijos. Prasidėjus karui jos persiorientavo į pagalbą Ukrainai.

Vilnius, kadaise buvęs dvasine sostine, XX a. dukart tapęs baltarusių tautos intelektiniu centru, greitai prarado savo simbolinį pobūdį ir tapo realia vieta su įvairiais rūpesčiais ir problemomis, su migracijos tarnyba ir baudomis už neleistiną automobilių stovėjimą. Pasikeitė ir kai kurių žmonių požiūris į atvykėlius: Ukrainoje prasidėjus karui daugelis baltarusių nebejaučia vien solidarumo, kartais kaip agresoriaus satelitinės valstybės piliečiai sulaukia ir skepticizmo. Tačiau pasitikėjimą silpninantys nepatiklūs žvilgsniai vykstant karui tampa retesni. Dabar jau žinios apie smurtą, kurį baltarusiai nešiojasi su savimi, yra kiekviename ekrane.

Paroda „За Свабоду“ (liet. „Už laisvę“) atskleidžia skvarbų Christinos Stohn žvilgsnį į žmones ir jų gyvenimo sąlygas, į kolektyvinę tapatybę. Portretai sukurti ne savuose, o laikino prieglobsčio interjeruose. Žiūrovai labai nesuklys nuspėję, kad už vieno ar kito veido slypi kankinimai, šantažas, nerimas dėl suimtų artimųjų. Bet portretai vis tiek taikūs, o jų fonas – Vilnius, žaizdas gydantis miestas. Jis tarsi namai, tik truputį kitokie. Nuotraukų užkulisiuose fotografė kelia daug klausimų, vienas jų: kaip žmogus nusprendžia, kur vyks – į Vilnių ar į Varšuvą? Atsakymas labai paprastas: iš Vilniaus sugrįši greičiausiai.

Christina Stohn užaugo Švarcvalde (Vokietija), ten mokėsi ir dirbo komercinės fotografijos studijoje „Studio Gieske“, specializavosi interjero ir natiurmortų fotografijoje. Aštuonerius metus gyveno Londone. 2014 m. Vestminsterio universitete baigė fotografijos bakalauro studijas. 2018 m. baigė integruoto dizaino magistro studijas, susijusias su fotografija, ir grafinį dizainą Brėmeno aukštojoje meno mokykloje (HfK Bremen).

Šiuo metu Christina gyvena Breisgau Freiburge, Vokietijoje. Kaip laisvai samdoma fotografė atlieka redakcijų ir komercinius užsakymus. Jos kūrybiniai darbai skirti kolektyvinės tapatybės temoms ir knygų dizainui.

Parodos atidarymas – rugsėjo 20 d. 18 val., V a. atrijus.

Fotografijų paroda „За Свабоду / Už laisvę / For Freedom“ bus eksponuojama iki lapkričio 27 d.

Parodą rengia Goethe´s institutas bendradarbiaudamas su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka.

Trumpai apie parodą

Data
rugsėjo 20 d. – lapkričio 27 d.
Laikas
Nacionalinės bibliotekos darbo laiku
Vieta
atrijus, V a.
Rėmėjas
Goethe-Institut Litauen, vokiečių kultūros institutas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“