Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Antano Sutkaus fotografijų paroda „Mus skyrė septyni kilometrai ir septyneri metai“

2022 m. spalio 18 d. – gruodžio 30 d.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje eksponuojama Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotomenininko Antano Sutkaus paroda, skirta Vytauto Landsbergio jubiliejui.

Spalio 18 d. Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas V. Landsbergis mini 90-metį. Parodą bibliotekos Valstybingumo erdvėje galima apžiūrėti nuo spalio 18 d. iki gruodžio 30 d.

Fotografo A. Sutkaus ir prof. V. Landsbergio pažintis vystėsi savaime – jie kilę iš tų pačių kraštų (Sutkaus vaikystė prabėgo Zapyškyje, o Landsbergio – Kačerginėje). Tai paaiškėjo tik po daugelio metų.

Sutkus niekada nepaleido fotokameros iš rankų, fiksavo ne tik žmogaus kasdienybę ir būtį, bet ir svarbiausius Lietuvos istorijos momentus. Sąjūdžio ir Baltijos kelio laikotarpiu atsirado pirmosios Sutkaus kurtos Landsbergio fotografijos. Po daugelio metų pažintis atsinaujino Vilniaus klube. Fotografui kilo mintis įamžinti Landsbergį atsietą nuo politikos. Taip ir tęsiasi šių dviejų žmonių fotografinė kelionė.

Parodoje „Vytautui Landsbergui 90“ eksponuojamos fotografijos iš Landsbergio neviešo gyvenimo – filmo „Mr. Landsbergis“ užkulisiai su režisieriumi Sergejumi Loznica, susitikimo su smuikininku Gidonu Kremeriu akimirkos, šeimos išvyka prie Baltijos jūros ir anūko Gabrieliaus Landsbergio gimimo dienos šventė. Toks pažinties ryšys ir nebylus dialogas juntamas fotografijose, ne tiesioginėje akimirkų tėkmėje, bet subtiliuose gyvenimo fragmentuose – šiltose rankų jungtyse, švytinčiuose bangų pursluose ir tekstūriškoje, visada ir visur išliekančioje Sutkaus fotografinėje šviesoje.

Parodoje eksponuojama ypač reikšminga Nemirsetoje užfiksuota akimirka – Sutkus nufotografavo Landsbergį basą vėjuotame pajūryje. Į šią fotografinę kelionę drauge kurti jis pasikvietė talentingą portretistą Tadą Kazakevičių, jo fotografijos taip pat eksponuojamos parodoje. Abiejų autorių pajūrio akimirkose matome nuoširdų, kupiną artumo Landsbergio santykį su žmogumi ir ramų būvį savo asmeninėje tvirtovėje.

Parodos kuratorės Severina Venckutė, Saulė Gerikaitė. Parodos rėmėjas Laurynas Jarutis.

Trumpai apie parodą

Data
spalio 18 d. – gruodžio 30 d.
Laikas
Nacionalinės bibliotekos darbo laiku
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“