Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

XIX a. Vilnius ir jo apylinkės Juozapo Čechavičiaus fotografijose

2023 m. sausio 16 d. – kovo 4 d.

Parodoje, skirtoje Vilniaus įkūrimo 700-osioms metinėms paminėti, pristatomos fotografo Juozapo Čechavičiaus (Józef Czechowicz, 1818–1888) Vilniaus ir jo apylinkių panoraminės nuotraukos, saugomos Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Iki XIX a. 7-ojo dešimtmečio vietovaizdžiai dažniausiai buvo tapomi dailininkų, o su fotografu J. Čechavičiumi neatskiriamai susijusios reikšmingos permainos Vilniaus vaizdų įtvirtinimo istorijoje.

Iš Vitebsko į Vilnių fotografas atvyko 1865 m. Po metų jis įsikūrė tuometėje Botanikos gatvėje netoli Veršyno (dabartinio Bernardinų sodo) ir atidarė savo fotografijos paviljoną, o svarbiausia – gavo leidimą fotografuoti miestą. Į Vilnių J. Čechavičius atkeliavo jau turėdamas vietovaizdžių fotografavimo patirties. Miestas jį sužavėjo – fotografas stengėsi užfiksuoti nepakartojamą Vilniaus panoramą, sakralinius ir istorinius paminklus, tuometį vis besikeičiantį miesto vaizdą, atsiveriantį nuo Trijų Kryžių, Bekešo, Tauro kalnų, Užupio kalvos, Tuskulėnų ir kitų apžvalgos taškų.

Vilniuje prasidėjo kūrybingiausias J. Čechavičiaus darbo periodas – fotografas išgarsėjo kaip vietovaizdžių nuotraukų meistras, dalyvavo parodose. 1876 m. už Prancūzijos fotografijos draugijos XI parodoje pristatytus Vilniaus vaizdus jis gavo ketvirtojo laipsnio apdovanojimą – garbės paminėjimą už ypač nusisekusius peizažus (pranc. paysages fort bien réussis), nes jo darbai išsiskyrė meniškumu, kompozicijos forma.

J. Čechavičiaus darbų autorystę liudija dešiniajame apatiniame nuotraukų kampe įspaustas firminis reljefinis spaudas „J. Czechowicz“. Siekiant apsaugoti autorines fotografo teises, ant kai kurių iš jų yra išlikęs įrašas prancūzų kalba, draudžiantis nuotraukų plagijavimą.

Šioje parodoje eksponuojamos nuotraukos nukelia į XIX a. Vilnių ir jo apylinkes. Laiko tėkmė, urbanizacija ir destruktyvūs istoriniai įvykiai pakeitė miesto vaizdą, tačiau jis išliko laiko šiek tiek išblukintose Vilniaus panoramą meniškai įamžinusio fotografo J. Čechavičiaus nuotraukose.

Paroda eksponuojama Retų knygų ir rankraščių skaitykloje (533 kab., V a.) nuo sausio 16 d. iki kovo 4 d. Kviečiame apsilankyti.

Trumpai apie parodą

Data
sausio 16 d. – kovo 4 d.
Laikas
pirmadieniais-penktadieniais 10.00–19.00 val.
šeštadieniais 10.00–18.00 val.
Vieta
Retų knygų ir rankraščių skaitykla, 533 kab., V a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook